Siromašne opštine strahuju zbog novih mera

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromašne opštine strahuju zbog novih mera

Za najveći broj malih i nerazvijenih opština novac koji dobijaju iz republičkog budžeta najsigurniji je i najveći prihod u lokalnoj kasi

Odluka Vlade Srbije da deo budžetskog deficita od 100 milijardi dinara „zakrpi” tako što će gradovima i opštinama u Srbiji umesto planiranih 40 uplatiti samo 25 milijardi dinara, najviše će pogoditi najmanje i najnerazvijenije opštine koje više od 50 odsto budžeta puni ovim sredstvima. Izvesno je da će smanjenje sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ozbiljno ugroziti planirana ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Predstavnici lokalne samouprave ukazuju na to da je ukupno ušteda u republičkom budžetu samo oko deset odsto, dok smanjenje transfera lokalnim samoupravama za 15 milijardi predstavlja čak 37 odsto od ukupno planiranog novca koji je država prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave dužna da im uplati.

Prema izjavi ministra za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović, među najnerazvijenije opštine u Srbiji spadaju Lebane, Bojnik, Tutin i Sjenica, a najrazvijenije su Beograd, Zrenjanin i Inđija. U Stalnoj konferenciji gradova i opština očekuju da će, s toga, vladinim merama najmanje biti pogođeni gradovi sa najvećom naplatom izvornih prihoda i najvećim investicijama – Beograd, Inđija i Pećinci.

„Pećinci su opština sa najvećim grinfild investicijama po glavi stanovnika i najvećim budžetom, koji je čak 2,1 milijardu. Od toga nam se iz republičkog budžeta prenosi oko 100 miliona, dakle nešto oko pet odsto”, kaže predsednik Skupštine opštine Pećinci Živko Marković. On očekuje da se štednja ne odrazi na ulaganja u infrastrukturu u ovoj opštini, a verovatno ni na plate u budžetskim delatnostima na koje odlazi oko pet odsto budžeta. Opština Pećinci karakteristična je i po tome što su plate u privredi mnogo veće nego u vanprivredi i u decembru prošle godine prosečno su iznosile 75.000, odnosno 35.000 dinara.

„Prosečne plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi su takođe oko 35.000 dinara. Imamo 59 zaposlenih, od kojih se sedmoro prijavilo za dobrovoljni odlazak uz otpremninu. Međutim, moraćemo još da smanjimo taj broj na 40 zaposlenih, pošto pretpostavljamo da će neki standard koji će vlada postaviti biti 1,8 zaposlenih na hiljadu stanovnika.

U opštini Kuršumlija, koja ima isto oko 20.000 stanovnika, kao i Pećinci, lokalna administracija zapošljava 96 ljudi. Za socijalni program zainteresovano je samo troje. Transferna sredstva iz republike čine oko polovinu opštinskog budžeta, pa bi njihovo smanjenje, kako kaže predsednik opštine Zoran Vučković, ugrozilo čak i tekuće održavanje infrastrukture.

„Nadam se da procenat smanjenja neće biti isti za sve opštine, jer sada kad privreda u našoj opštini ne radi, ovo nam je najvažniji izvor prihoda u budžetu koji je samo 309 miliona dinara. I uz maksimalno smanjenje javne potrošnje pitanje je da li ćemo moći da izgradimo sistem vodosnabdevanja i asfaltiramo seoske puteve, što su bili najznačajniji planovi za ovu godinu”, kaže Vučković.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić naglašava da će smanjenje sredstava, koja sada čine 25 odsto budžeta Vranja, ugroziti i projekte u kojima grad učestvuje sa Ju-Es ejdom ili u okviru NIP-a, kao što je izgradnja vrtića za 400 dece.

„Beležimo rast sopstvenih prihoda u odnosu na isti period prošle godine i ako se to nastavi ublažiće se posledice manjka novca iz državne kase”, dodaje Stojčić.

U gradskoj administraciji je 294 zaposlenih, što je manje nego što je sistematizacijom predviđeno, ali ipak previše u odnosu na 100.000 stanovnika, koliko ima Vranje.

Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, u kojoj transferna sredstva čine 50,27 odsto lokalnog budžeta, kaže da ne želi da licitira kako će se vladine mere odraziti na lokalne samouprave u Srbiji. „Mislim da još niko tačno ne zna o kakvim merama se radi. Verujem da će vlada voditi računa o svemu i da će doneti takav paket mera koji se ni u jednom segmentu neće odraziti na normalno funkcionisanje lokalnih samouprava. Opština Majdanpek iz republičkog budžeta dobija transferna sredstva od 166 miliona dinara i nadam se da ta sredstva neće biti ukinuta niti smanjena”, objašnjava Popović.

Opštinska uprava trenutno zapošljava 92 radnika, i prosečna plata je 17.851 dinar neto. Za ponuđeni socijalni program za rešavanje viška zaposlenih za sada se izjasnilo 12 radnika.

A. Marinković - G. Novaković

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.