Širenje BRIKS-a približava kraj zapadne hegemonije — Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2023, 12:29

Širenje BRIKS-a približava kraj zapadne hegemonije — Lukašenko

 
Zapadna hegemonija se sada ne završava, ali širenje BRIKS-a je snažan korak u tom pravcu, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko novinarima.
„Verujem da se zapadna hegemonija još uvek ne završava. Ali ovo [širenje BRIKS-a – TASS] je snažan korak u tom pravcu. Ne samo mediji – i političari na visokom nivou su se unervozili“, izjavio je Lukašenko, prenosi BelTA. Prema Lukašenku, „ima stvari o kojima treba razmišljati i stvari koje treba analizirati“. „To je veoma snažan korak ka multipolarnom svetu“, izjavio je Lukašenko. On je istakao da je ovo samo prvi korak. „Ako stvari budu dobro, pojaviće se neke obračunske jedinice, neka valuta. I toga se oni [zapadnjaci] najviše plaše, posebno Amerikanci koji dominiraju“, izjavio je predsednik i dodao da će se tada završiti zapadna hegemonija. Lukašenko je napomenuo da je uvek verovao da „koraci moraju biti odlučniji“. „Ali, u isto vreme, počinjem da razmišljam: zbog različitih mišljenja, pristupa, radikalniji koraci mogu biti nemogući“, dodao je on. „Moramo da idemo u ovom pravcu. I dobro je što se tome nisu usprotivile ni Kina ni Indija, iako im se Amerikanci udvaraju. Oni su krenuli u ovom pravcu“, primetio je predsednik. „To je skoro polovina stanovništva. Postoji razlog zašto je [indijski premijer] Narendra Modi rekao da će Indija biti ekonomija broj jedan po stopi razvoja. Da, biće tako. Već ove godine pokazuje visoke stope, već se približila Kini“. U maju 2023. Belorusija je podnela zvaničan zahtev za pristupanje BRIKS-u.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.