Šiptari zaposedaju srpsku zemlju

Izvor: Glas javnosti, 30.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiptari zaposedaju srpsku zemlju

BEOGRAD - Srbi sa Kosmeta sve više prodaju svoja imanja i kuće, i to po veoma visokim cenama, zbog isključenja struje koja traju i po nekoliko nedelja, teške materijalne situacije i ugrožene bezbednosti. Primera radi, u selu Rabovce kod Lipljana stvarni i fiktivni kupci za ar njive koja košta 200 do 300 evra nude od tri do pet hiljada evra.

U Čaglavici, udaljenoj od Prištine oko tri kilometra, njive se prodaju po ceni od pet do 20.000 evra po aru, a u samom selu plac košta od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od 15.000 do 30.000 evra.

Neverovatno

- U Čaglavici, koja je bila čisto srpsko selo sa 300 kuća, prodato je 100 srpskih. U selu je nekada živelo 15 albanskih porodica, danas ih je 150 u centru, a na periferiji oko 200. Čak je i Agim Čeku u Čaglavici sazidao veliku kuću. Albanci sve to rade planski. Prošle godine Šiptari su kupili dva placa unutar sela i na njima napravili 55 kuća - kaže jedan meštanin Čaglavice koji insistira na anonimnosti i tvrdi da je nedavno jedan Šiptar po imenu Bajram iz Glogovca kupio zemlju i kuće u vrednosti od neverovatnih 45 miliona evra.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim mestima širom naše južne pokrajine. Tako je u Rabovcu u protekla tri meseca prodato deset srpskih kuća. Najkritičnije je u Pasjanu, odakle se samo tokom prošle godine iselilo 120 porodica, koje nisu prodale svoja imanja.

DRAMATIČNO

Zvonimir Stević, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, priznaje da iseljavanje Srba sa Kosmeta poprima dramatične razmere.

- Taj proces je naročito izražen na području centralnog Kosmeta, Kosovskog pomoravlja i Metohije. Iz Štrpca se iselilo 50 mladih bračnih parova zbog nemogućnosti zaposlenja, ali odlaze i zbog bezbednosti. Jedno od rešenja vidimo u organizovanom povratku Srba na Kosmet - ukazuje Stević i najavljuje da će ovo ministarstvo ovih dana predstaviti strategiju održivog opstanka i povratka.

I ko moze i sme ovim ljudima da nesto zameri??? Srbija ne brine o njima,ostavljeni su na milost i ne milost....Siptari su to pametno smislili,srpka vlada samo vice/u prazno/ nedamo Kosovo,a kad ono ubrzo bude bez Srba,stvar je definitivno gotova!!!!

E da imam jednu njivu od hektar na Kosovu, prodao bi i kupio sa tim parama u Vojvodinu 50 ha

Tako Srbija vodi racuna o svom naroda kada dozvoljava da siftari u Korsumliji upadaju i kradu drva.Pa gde je vojska i policija?

naravno da prodaju za tu cenu kada je namamljiva, a da to ne urade onda bi ih siptari proterali na drugi nacin i nebi nista dobili.

EU treba da se pita malo odakle siptarima toliko para?

Neeeee, nisu oni sve na silu uzeli, umeli su da se organizuju, rmbaju prljave poslove po inostranstvu, shtede i placaju besne pare j devize za srpska skromna domacinstva kojima su "nashi" posle kupovali mnogo bolja imanja u Srbiji, shto blizhe Bgdui da nam prodaju pamet koliko su pametni. "SHIPTARI SE NI ZA KAKVE PARE NE BI ISELILI SA KOSOVA" e tu se mi razlikujemo, na zhalost

Gospodine Tadicu, gde su nasa vojska i policija da cuvaju granice nase zemlje?

Stradija, teška srca, ali moram prizanati da si upravu. Baš tako. I zaključak ti je dobar: ,,E tu se mi razlikujemo, na žalost." Dotakli smo dno.

Za mene je ovo samo jedna normalna i odavno vec poznata cinjenica jer srbi na Kosmetu od 1946 nemaju nikakvu zastitu drzave. Najpre je svim proteranim srbima zabranjen povratak a u isto vreme su albanski okupatori dobili pravo da ostanu na Kosmetu i posle 2. sv. rata. Na taj nacin je Srbija isterana sa Kosmeta a Tito je sve uradio da se na tim prostorima stvori nekakva kvazi drzava koja niej sprpska. Zato su srbi za dobre pare i u velikom broju prodavali zemlju i za te pare kupovali kuce i stanove po Beogradu i ostalim gradovima Srbije. Da stvar bude jos gora Srbija je usla na Kosmet tek dolaskom Milosevica ali eto i to je izvedeno na pogresan nacin. Sada je situacija jos gora nego ikada jer imamo ljude koji sede u vladi Srbije i otvoreno priznaju da je Kosovo izgubljeno dok njihov gazda i mentor u svojstvu predsednika Srbije ima samo jednu recenicu koja se svodi da on nikadfa nece podpisati priznanje Kosova. Na zalost to je sve sto on i kaze a svi bi se trebali zapitati koga sve to nas bajni predsednik srece na tim cestim putovanjima po Rumuniji i Bugarskoj ako ne i clanove siptarske vlade.

srbi treba svi da prodaju sve sto imaju i da idu bilo gde sa kosova,neka tadic,i njegovi se nasele tamo kad su toliko hrabri bar na recima,.lako je reci ostanite tam,sto on n dodje i njegovi telohranitelji,jeremic,dacic,ljajic,i ostali,.pametni srbi treba svi da napustite kosovo,i da sacuvate vase glave,i vasu familiju,ostavite kosovo vladarima iz beograda nek se oni bore preko reci,samo,.lako je pametovati sa debelom zaledjinom jevra,

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Pošto Kosovo

Izvor: Kurir, 30.Mar.2009

BEOGRAD - Zbog učestalih isključenja struje, koja u nekim mestima traju i po nekoliko nedelja, teške materijalne situacije i ugrožavanja lične bezbednosti, Srbi s Kosova i Metohije u poslednje vreme sve više prodaju svoja imanja i kuće i sele se u Srbiju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.