Sindikati već najavljuju proteste

Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati već najavljuju proteste

Zaposleni u državnim službama ne pristaju na smanjenje plata. – U Savezu samostalnih sindikata pozivaju na štrajkove

Jučerašnju najavu premijera Mirka Cvetkovića da će teret krize biti „prebačen na zaposlene u državnim organima” u sindikatima su dočekali sa negodovanjem. Mere štednje u budžetu će biti precizirane u narednih nekoliko dana, a javnosti će biti predočene krajem iduće nedelje. Najveće sindikalne organizacije najavljuju da će se vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suočiti sa „velikim nezadovoljstvom zaposlenih” ukoliko vlada ne bude usaglašavala mere sa sindikalnim centralama. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je najavio da će sindikat od 29. aprila pozivati radnike na proteste u Beogradu.

Tačan broj onih kojima je država poslodavac, a na koje bi se mogle odnositi najavljene mere, teško je utvrditi. Prema procenama sindikata u javnom sektoru radi oko 560.000 osoba uključujući i zaposlene u javnim preduzećima. Iako se stalno govori o tome da svuda ima viša zaposlenih ne postoje zvanično podaci o tome koliko je tačno „prekobrojnih” i u kojim delatnostima. Nezvanične procene kažu da je „suvišan” svaki deseti.

Opšti utisak javnosti jeste da je najveći broj kandidata za otpuštanje među onima koji su i najzaštićeniji – zaposlenima u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi, mada ne postoje studije koje bi ovo potvrdile. Procenjuje se da je u tom sektoru ukupno oko 50.000 zaposlenih. U državnoj upravi je zaposleno oko 28.000, a u lokalnoj samoupravi oko 22.000. Prekobrojnih je najmanje 10 odsto.

Savez samostalnih sindikata zaposlenih u društvenim delatnostima smatra da vlada sindikatima daje „gotova rešenja” koja se posle tri dana povlače. „Još ne znamo šta vlada planira da preduzme. Mi nećemo pristati na smanjenje plata, nećemo da razgovaramo o promeni uslova rada, niti ćemo dozvoliti da pacijenti trpe”, kaže Branislava Plančak, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Ona ističe da sindikat ne treba vladi da predlaže šta da radi, jer je to njen posao, ali dodaje da u zdravstvu niti ima viška zaposlenih, niti su plate velike da mogu da se smanjuju. U državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je između 105.000 i 110.000. Ovaj sindikat tvrdi da okuplja oko 70.000 zaposlenih.

Ocenjujući da vlada ima još desetak dana da saopšti šta i kako namerava da uradi, Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS Nezavisnost, upozorava da je neophodno da se vodi stalni socijalni dijalog da bi se pronašlo rešenje da se i uštedi, a da se istovremeno sačuvaju i radna mesta. Glavni adut sindikata u tim pregovorima bila bi konstantna i realna pretnja protestima i štrajkovima.

Prema procenama sindikalnih aktivista, dva najveća sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, okupljaju oko 700.000 članova, što je skoro četiri petine ukupnog članstva svih sindikata. Preciznih podataka koliko je broj sindikalno organizovanih a zaposlenih u državnom sektoru nema, ali on nikako nije zanemarljiv.

Zoran Stojiljković kaže da bi sindikati možda mogli i da prihvate vladine mere i da razgovaraju o njihovim efektima, ukoliko one budu usmerene na administraciju i zaposlene u njoj sa višim zaradama, kao i na „ne tako mali broj penzionera sa većim prihodima”.

„Osim na štednji, mora se učiniti i nešto stimulativno, radna mesta moraju biti jeftinija, moraju se uvesti poreske olakšice, kao i progresivno oporezivanje da bi se više uzimalo od onih koji i zarađuju više”, kaže Stojiljković.

M. R. P - G. N.

--------------------------------------------------

Šabić: Kršenje zakonske obaveze

Tačne podatke o ukupnom broju zaposlenih u državnoj administraciji i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta vrlo je teško prikupiti jer se na takva pitanja u vladi odgovor često uzaludno čeka nedeljama. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da tačne informacije o tome verovatno nema niko. „Iako postoji zakonska obaveza za sve budžetske korisnike da u izveštajima i na veb-sajtovima objave podatke o tome koliko imaju zaposlenih, koliko je predviđeno da ih imaju i koliko sve to košta. Te informacije ne da se ne objavljuju, nego često ne možete da ih dobijete ni kada ih zvanično zatražite”.

------------------------------------------------------

Trivan: Smanjenje ministarstava ne donosi uštedu

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je juče da u ovom trenutku vladajuća koalicija razmišlja o svim merama štednje, a da je vladi jako teško da definiše mere i uštedi na ionako malim primanjima koje imaju budžet i sami građani. „Spremni smo na smanjenje ministarstava ukoliko bi to značilo stvarnu uštedu, ali mislimo da samo smanjenje broja ministarstava, odnosno ukidanje ministarskih pozicija bez praktičnih mera ukidanja državne uprave koja prati rad tih ministarstava samo po sebi ne bi mnogo značilo”, rekla je Trivan novinarima.

[objavljeno: 04/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.