Sindikati će zapretiti štrajkovima

Izvor: B92, Beta, 28.Okt.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati će zapretiti štrajkovima

Beograd -- Lider SSSS Ljubisav Orbović odbio lični zahtev premijera da sa njim razgovara o Zakonu o PIO. Pregovarački tim pet sindikata sutra sa Mirkom Cvetkovićem.

Predstavnici pet sindikalnih centrala najavili su da će u novembru početi prikupljanje potpisa za smenu Vlade i organizovanje štrajkova upozorenja i uličnih protesta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je odbio poziv jer je grupa sindikata već sastavila pregovarački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim i platformu i može pregovarati sa Vladom samo jedinstveno.

On je Cvetkovićev poziv označio kao još jedan pokušaj odugovlačenja i "stvaranja magle".

Orbović je najavio da će sindikati 2. novembra u podne početi sakupljanje potpisa za smenu Vlade, da će 10. novembra početi dnevne štrajkove upozorenja, a da će ulični protest biti organizovan onog dana kada se zakonski predlog nađe pred poslanicima.

"Neozbiljno je kada u tri dana o istoj stvari dobijete tri različite izjave premijera i pet različitih izjava članova Vlade", rekao je Orbović, kao i da to ukazuje da Vlada ne funkcioniše jedinstveno.

Orbović je rekao da je sindikat razočaran zbog toga što Vlada, i pored ranijih najava, nije konsultovala sindikat pre nego što je odlučila da Predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju vrati u skupštinsku proceduru u neizmenjenom obliku i za to optužio potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića.

Protest nije politički

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić je ocenila da su sindikati ovaj put složni i odlučni i da iza njihovog nezadovoljstva ne stoji politika već isključivo nezadovoljstvo zbog socijalno-ekonomskih prilika u zemlji.

Predstavnik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović rekao je da je Vlada Srbije prevarila sindikate i građane i negirao da iza zahteva sindikata postoji politička pozadina.

"Prvi put smo ujedinjeni i dovešćemo ovo do kraja. Ili oni, ili mi. Mi se ne povlačimo i idemo i na proteste i na štrajkove", rekao je on.

Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić optužio je Krkobabića za nepoštovanje ranije postignutog dogovora i zapitao ko je u ovoj zemlji premijer - Krkobabić ili Mirko Cvetković.

Matić je, takođe, optužio UGS "Nezavisnost", koji po tom pitanju ne sarađuje sa ostalim sindikatima, da je postao "režimski sindikat".

"Reprezentativni sindikat je onaj koji se bori za prava građana i radnika, a ne ko pravi pakt sa ovom vlašću", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.