Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati RTS: Nelegitimna odluka

Beograd -- Sindikati RTS-a su danas saopštili da Obavezujuće uputstvo RRA o prenosu sednica Skupštine Srbije smatraju nelegitimnom.

Kako je u saopštenju navedeno, javni servis je jedna od osnovnih demokratskih institucija, koja osim informisanja ima izuzetno važnu obrazovnu i kulturološku ulogu u društvu i stvara programe namenjene nacionalnim manjinama, građanima sa posebnim potrebama i druge specijalizovane emisije.

Sindikati su naveli da građani, prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog raznovrsnosti programa, plaćaju pretplatu.

U saopštenju je ocenjeno da se odlukom Republičke radio-difuzne agencije (RRA) o obaveznom prenosu skupštinskih sednica menja uloga RTS-a kao javnog servisa svih građana i da postaje "državna televizija".

"Rešenje problema vidimo u uvođenju parlamentarnog kanala i pružanju mogućnosti da svi koji žele da prate rad skupštine, to čine dobrovoljno, a ne prinudno kao što je to sada slučaj", navedeno je u saopštenju.

Sindikati će upotrebiti sva sredstva da ojačaju demokratsku ulogu RTS-a, koja je u interesu svih građana.

Saopštenje su potpisali predstavnici Sindikata novinara RTS, Strukovnog sindikata RTS, Sindikata RTS "Nezavinost" i Samostalni sindikat RTS-a.

Programski odbor RTS za dogovor sa RRA

Programski odbor Radiotelevizije Srbije podržao je danas dogovor RTS-a i Skupštine Srbije o načinu prenosa skupštinskih sednica postignut u prisustvu predstavnika Saveta RRA.

Programski odbor je ocenio da naknadno Obavezujuće uputstvo RRA nije bilo potrebno, kao i da bi ono moglo da ugrozi zakonske obaveze i funkcije RTS kao javnog servisa, saopštio je odbor.

Programski odbor RTS pozvao je sve učesnike da učine dodatni napor da se dogovor realizuje i predložio da se u najskorije vreme iznađe alternativni način obaveštavanja građana Srbije o radu skupštine, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.