Sindikat: Verbiću ne može prelazna ocena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Verbiću ne može prelazna ocena

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da taj sindikat ministru prosvete Srđanu Verbiću ne može dati prelaznu ocenu za dosadašnji rad i podsetila da se bliži raspust, a da je premijer obećao jednokratnu pomoć prosvetnim radnicima za ovu godinu.

Verbić, kako kaže, nije uspeo da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a zakon o udžbenicima je vraćen na doradu.

"Štrajk prosvetnih radnika nepotrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dugo je trajao jer se vrlo loše pregovaralo. Na kraju, pošto su dva sindikata potpisala Sporazum o rešavanju spornih pitanja i izašli iz štrajka, sa druga dva sindikata potpisan je poseban kolektivni ugovor, iako to po Zakonu o radu nije bilo moguće", rekla je ona.

Ilić je dodala da ministar prosvete nije imao potrebnu podršku premijera i ministra finansija i da je često na vladi ostajao usamljen u svojim zahtevima.

"Prosveti treba ministar koji je prošao sve faze rada u prosveti, sposoban, stručan, a koji će pored toga imati podršku premijera da realizuje svoje i naše zahteve", rekla je Ilić.

Sindikat obrazovanja Srbije, kako kaže, nezadovoljan je što posle više od godinu dana nisu potpisani posebni kolektivni ugovori za visoko obrazovanje i predškolsko vaspitanje i obrazovanje, iako su rešena sva sporna pitanja.

Ilić smatra da treba, čim se vlada formira, formirati komisiju od predstavnika vlasti i sindikata koji će raditi na posebnom Zakonu o platama u obrazovanju, jer je opšti zakon već usvojen.

U sindikatu podsećaju premijera na obećanje dato u martu o isplati jednokratne pomoći zaposlenima u školama, domovima učenika, predškolskim ustanovama.

"S obzirom na to da se bliži raspust i da je, prema rečima premijera stanje u budžetu nikada bolje, sindikat obrazovanja traži da se isplati jednokratno veća suma od 7.000 dinara , koliko je isplaćeno prošle godine", dodala je Ilić.

Ona tvrdi i da je Verbiću trebalo "više od godinu dana da počne ozbiljno da se bavi svojim poslom" i da je "smenio stari kadar u svom ministarstvu a doveo niz nesposobnih novih službenika" kao i da je napravio "zbrku" sa donošenjem Pravilnika o ceni usluga , koji je više puta bespotrebno menjan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.