Sindikalci pregovaraju sa strankama

Izvor: B92, 31.Okt.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci pregovaraju sa strankama

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će u novembru pregovarati sa strankama o zajedničkom nastupu na izborima.

On je rekao da da taj sindikat razgovara sa političkim partijama o ekonomskoj krizi, da će u drugoj polovini novembra uslediti razgovori i o političkim pitanjima i da će se utvrditi da li je moguć zajednički nastup na izborima.

Orbović je najavio predstavljanje programa SSSS, kada će se "videti da li političke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije sebe vide u okviru toga i da li sindikat vidi njih u okviru tih programa".

Prema njegovim rečima, "ako se prepozna neka od tih političkih opcija, onda bi verovatno išli u neke zajedničke aktivnosti".

Orbović je, u izjavi beogradskim medijima dodao da je veće tog sindikata donelo odluku i omogućilo rukovodstvu da razgovara sa drugim političkim opcijama i da priprema svoju platformu kako će ući u nove izbore, jer je zbog nezadovoljstva, otpuštenih radnika, niskih plata, ukidanja prava radnika, to jedino rešenje kojim bi se moglo adekvatno zaštiti članstvo.

On je najavio nastavak razgovora sa partijama ove i narednih sedmica o ekonomskoj krizi i o tome kako druge stranke, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, gledaju na problem nadolazećeg talasa svetske ekonomske krize kao i na postojeću krizu koja postoji faktički već deset godina.

Orbović je naveo da u aktuelnoj vladi, kakva je do sada bila, nije postojala politička opcija koja je štitila interese zaposlenih u Srbiji i da realizacija Socijalno-ekonomskog sporazuma nije dobro obavljena. On je dodao da se postavlja pitanje da li je potrebno izaći iz tog sporazuma, što će se pokazati u narednih 15 do 20 dana.

Orbović je upozorio da su porasle cene, da su zakoni u oblasti radnog zakonodavstva morali da budu na Socijalno ekonomskom savetu, jer zakoni o komunalnoj delatnosti i o parničnom postupku nisu bili na tom savetu i da u proteklom periodu nisu potpisani kolektivni ugovori, što se mora rešiti na prvoj narednoj sednici tog saveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.