Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simurdić umesto Svilanovića?

Beograd -- Vlada Srbije promenila je prvobitni predlog da Gorana Svilanovića kandiduje za sekretara budućeg Saveta za regionalnu saradnju.

Kako saznaje Beta u diplomatskim izvorima, Vlada Srbije je prvobitni predlog da generalni sekretar budućeg Saveta bude Svilanović izmenila na prošlonedeljnoj sednici vlade, u četvrtak, i naknadno za tu funkciju predložila Milana Simurdića. Savet za regionalnu saradnju će naslediti Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope koji prestaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da postoji krajem ove ili početkom sledeće godine.

Savet bi od Pakta trebalo da preuzme neka ovlašćenja u koordiniranju regionalne saradnje.

Kandidate za funkciju generalnog sekretara predlažu zemlje učesnice, a odluku o tome ko će biti izabran doneće, posle konsultacija, konsenzusom.

Ime prvog generalnog sekretara kao i sedište nove organizacije biće saopšteni na samitu zemalja jugoistočne Evrope, 11. maja u Zagrebu, kada će biti doneta i odluka o osnivanju Saveta za regionalnu saradnju.

Funkcioner Pakta za stabilnost i bivši šef diplomatije, Svilanović, pominjan je do sada kao jedan od najozbiljnijih kandidata za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Kao drugi kandidat koji ima velike šanse spominjan je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Hidajet Biščević.

Pošto je Beograd promenio odluku i naknadno predložio bivšeg ambasadora Srbije u Hrvatskoj, Simurdića, situacija je, kako navode Betini izvori, prilično neizvesna. Konsultacije među zemljama članicama su u toku, ali se procenjuje da rastu šanse hrvatskog kandidata.

Srbija je, osim kandidata za generalnog sekretara, predložila i Beograd za sedište nove organizacije. Drugi grad kandidat je Sarajevo.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju trebalo bi da počne da radi u julu, a nekoliko meseci će raditi zajedno s koordinatorom Pakta stabilnosti Erhardom Busekom kako bi se obezbedio lakši prenos ovlašćenja.

Na samitu zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu, na kome će biti doneta odluka o osnivanju Saveta za regionalnu saradnju, učestvovaće, kako se očekuje, i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Durao Barozo i komesar EU za proširenje Oli Ren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.