Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simići kod Koštunice

Babin Most, Beograd -- Porodicu Simić iz sela Babin Most kod Obilića primio premijer Vojislav Koštunica, KPS pokrenuo unutrašnju istragu o ponašanju policije.

Simići su posle dva prošlonedeljna pretresa kuće i privođenja članova porodice zbog nelegalnog držanja oružja najavili da razmišljaju o iseljenju, a slične izjave dali su i drugi Srbi iz Babinog Mosta. Simić tvrdi da ga je policija pretukla tokom poslednjeg privođenja, dok u policiji to negiraju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kosovska policijska služba pokrenula je istragu o ponašanju policije u istrazi povodom ubistva pripadnika te službe Avnija Kasumija.

"Jedinica koja brine o standardima i unutrašnjoj kontroli je počela svestranu istragu u vezi delovanja policije u istrazi povodom Kasumijevog ubistva koje se desilo 3. januara", izjavio je portparol KPS-a Veton Eljšani.

Istraga će oceniti postupanje pripadnika policije u slučajevima pretresa kuća i privođenja mestana sela Babin Most kod Obilića. Očekuje se da će rezultati istrage o tom slučaju vrlo brzo biti stavljeni na uvid javnosti.

U međuvremenu, danas su Srbi iz Babinog Mosta, protestovali su zbog višednevnog brutalnog pretresa i maltretiranja porodice Simić. Meštani sela kod Obilića, u kojem živi oko 1000 Srba, zatražili su od međunarodne zajednice da poštuje Rezoluciju 1244 i obezbedi poštovanje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, posle pretresa u subotu, specijalne jedinice Kosovske policijske službe privele su Srećka Simića kao mogućeg svedoka u vezi s ubistvom pripadnika KPS-a Avnija Kosumija.

"KPS me je zaustavio, tražio dokumenta. Onda su me izvukli iz automobila, počeli da me maltretiraju, uperili pištolj u mene. Tu je bilo najmanje 50 policajca. Kako sam išao prema raskrsnici, tukli su me do iznemoglosti", navodi Srećko Simić.

"Bilo je dvadesetak vozila, a jedna su bila UNMIK-ova. Posle je javljeno da je bila greška i izvinili su mi se", kaže Simić, navodeći da razmišlja o tome da tuži policiju, iako, kako kaže, to nema mnogo smisla. Portparoli policije navode da Simić nije tučen.

Predsednik Srbije Boris Tadić tražio je od zamenika šefa UNMIK-a, generala Stivena Šuka, istragu povodom događaja u Babinom Mostu. Tadić očekuje brzu reakciju UNMIK-a i navodi da je zabrinut zbog ponašanja KPS-a i uznemirenosti srpskog stanovništva u tom selu.

Tokom božićnih praznika Babin Most, mesto na putu Priština-Kosovska Mitrovica, obezbeđivale su pojačane snage KPS-a i Kfora.

Koštunica: Pokušaj etničkog čišćenja

Premijer Koštunica je prošlonedeljne upade u kuću porodice Simić i privođenja članova te porodice ocenio kao divljačke i brutalne, a kao kulminaciju pritiska na Srbe u selu Babin Most naveo je privođenje Slaviše Simića.

Posle razgovora sa članovima porodice Simić u Beogradu, Koštunica je rekao da ove provokacije vidi kao novi pokušaj etničkog čišćenja Kosova u kome učestvuju Kosovska policijska služba, ali i UNMIK. Nije bilo dozvoljeno da kamere snime razgovor premijera sa članovima porodice Simić.

Koštunica je tražio da odgovorni budu kažnjeni i rekao da se sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu već razgovara o tome da se nađe odgovarajuće obezbeđenje za srpske porodice u Babinom mostu.

"Tih 50 ljudi, koji su nosili uniforme i tukli vezanog čoveka, moraju odgovarati. Onaj ko je njima izdao nalog mora odgovarati. Oni koji su 3, 5. i 6. upadali u kuću Simića i ponašali se zaista kao životinje, a ne kao ljudi, takođe moraju odgovarati", rekao je Koštunica.

"A sa druge strane, učinićemo sve da se porodica Simić obezbedi. Zaista mislim da i oni koji su Kosovska policijska služba i UNMIK i međunarodna zajednica na Kosovu učestvuju u jednom poslu koji se zove pokušaj iseljavanja Srba sa Kosova ili etničkog čišćenja Kosova", rekao je premijer Srbije.

"Napetost i zebnja"

Predstavnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za B92 da je od meštana sela saznao da se KPS povukao sa kontrolnog punkta na ulazu u selo i da je stanje mirno, ali da i dalje ima napetosti.

"Svesnost činjenice da će status Kosova verovatno biti rešen ove godine doprinosi napetosti, a oni koji nisu izloženiji takvoj situaciji su možda i bliže odluci da se isele i odu. To često čujem od onih koji tamo žive, ali se nadam da se to neće dogoditi. To selo je ključno, strateški važno, ono je u centru enklave koja povezuje nekoliko sela", kaže Ivanović.

"Oružje nađeno u selu može biti poziv ekstremistima da napadaju ili čine neka druga krivična dela protiv Srba, ali ako se zna da je i kod Albanaca nalaženo oružje, pa i artiljerijsko, ovome ne treba davati neki značaj u smislu promene odnosa KPS-a, naročito što su u KPS-u svesni toga koliko opasno može biti njihovo neprimereno ponašanje tokom pretresa srpskih kuća i privođenja Simića. Oni koji su se neprofesionalno ponašali moraju biti kažnjeni", kaže on.

"Zebnja je dominantan osećaj, svi se plaše negativnog raspleta događaja oko odluke o nezavisnosti. Ahtisari će izaći sa svojim papirom, ali ne verujem da će on biti o statusu, mislim da će biti o decentralizaciji, a decentralizacija može doprineti tome da se srpski živalj bezbednije oseća i ostane ovde", kaže Ivanović.

SNV osudilo maltretiranje igumana Simeona

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije večeras je najoštrije osudilo grubo ponašanje pripadnika Kosovske policijske službe prema igumanu manastira Banjska Simeonu.

Pripadnici KPS-a su danas kasno popodne su kod Vučitrna, na putu Priština-Kosovska Mitrovica zaustavili i pretresli vozilo Eparhije raško-prizrenske u kome je bio iguman Simon. On je agenciji Beta rekao da su ih pripadnici KPS pretresili na veoma grub način.

Kontinuirani pritisak privremenih institucija u pokrajini i šikaniranje i terorisanje Srba postaju neizdrživi, ocenilo je Veće i pozvalo specijalnog predstavnika UN za Kosovo Martija Ahtisarija da sagleda pravo stanje i konačno osudi te postupke.

"Višednevno šikaniranje porodice Simić u Babinom Mostu i današnje maltretiranje protosinđela Simeona u dane najradosnijeg hrišćanskog praznika, dokaz je da je Srbima opstanak na ovim prostorima nemoguć u bilo kakvom obliku nezavisnosti", navelo je Veće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.