Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić razrešen dužnosti

Beograd -- Savet Narodne banke Srbije razrešio je danas dužnosti viceguvernera Dejana Simića zbog sumnje da je počinio krivično delo primanja mita.

Savet je ocenio da ne postoje razlozi za odgovornost guvernera Radovana Jelašića u vezi sa potencijalnom individualnom odgovornošću Simića, saopštila je NBS. Članovi Saveta istakli su da odlukom o razrešenju ni ne žele da prejudiciraju ishod istražnog postupka, kao i da ona ne znači vrednosni sud o eventualnoj krivici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Simića.

Članovi Saveta NBS smatraju da je neophodno brzo delovanje pravosudnih organa, jer se, kako kažu, u medijskoj kampanji svakodnevno neproverenim izjavama, iznošenjem neistina, političkim diskvalifikacijama i zloupotrebom istražnog postupka ozbiljno narušava ugled, ne samo guvernera, rukovodilaca i zaposlenih, već pre svega ugled institucije NBS.

Dejan Simić uhapšen je u sredu uveče s direktorom Socijalističke partije Srbije Vladanom Zagrađaninom zbog sumnje da je počinjeno krivično delo primanja i davanja mita. Obojica su u tridesetodnevnom pritvoru.

Ko je "spasio" Dačića?

Ivicu Dačića, predsednika Glavnog odbora SPS-a, od hapšenja u Simićevom stanu spasio je Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade Srbije. Prema saznanjima frankfurtskih Vesti, koja prenosi Blic, policija je pre hapšenja obavestila nadležne da se u stanu, osim dva osumnjičena, nalazi i Ivica Dačić, pa je ubrzo usledila reakcija generalnog sekretara Vlade Srbije. "Mihajlov je dva puta zvao Dačića da dođe u Vladu, navodno na sastanak koji je trebalo da bude posvećen Kosovu, ali je Dačić tražio odlaganje ne shvatajući situaciju u kojoj se nalazi. Tek posle trećeg poziva, kada je Mihajlov malo podviknuo, Dačić je rekao da će otići iz stana viceguvernera", naveo je izvor Vesti.

Dačić je potvrdio da se spornog dana čuo s Mihajlovim, ali ne u vreme dok je boravio u Simićevom stanu. Navodeći da se s Mihajlovim čuje skoro svakog dana, Dačić je dodao da je te srede imao nekoliko sastanaka, između ostalih i ranije ugovoreni sastanak u Vladi. "Apsolutno je netačno da to ima bilo kakve veze s hapšenjem Simića i Zagrađanina. Uostalom, sve što imam da kažem reći ću istražnim organima. Ja verujem policiji", kaže Dačić.

U Izjavi za B92 Dejan Mihajlov je potvrdio da se tog dana više puta čuo sa Dačićem, ali ne da bi ga upozorio, već zbog konsultacija u vezi sa imenovanjem koordinatora za Kosovu i Metohiju: "Sa Dačićem sam razgovarao isključivo i samo o toj temi. Veliki je broj stranačkih i državnih funkcionera sa kojima sam tog dana imao neprestano konsultacije, koje su trajale sve do same sednice Vlade u četvrtak. O hapšenju viceguvernera nisam mogao da razgovaram sa Dačićem, jer nisam bio upoznat sa akcijom pripadnika MUP-a."

Stojković: Pohvale zbog kape

Hapšenje viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića nije razlog za smenu Vlade Srbije, kaže ministar pravde Zoran Stojković. On je, odgovarajući na pitanje kako vladajuća koalicija gleda na zahteve opozicije za smenu Vlade zbog hapšenja viceguvernera, izjavio da bi Vladu trebalo pohvaliti zbog toga što je odlučna da spreči korupciju i sve stavi pod kapu zakona.

Povodom zahteva opozicije za smenu guvernera NBS Radovana Jelašića, Stojković je za Blic rekao da ne vidi zašto bi Jelašić bi smenjen ako NBS radi dobro. Komentarišući tvrdnje da optužbe protiv Bogoljuba Karića u ovom trenutku predstavljaju politicki obračun, Stojković je rekao da pravna pitanja nemaju nikakve veze s politikom, pa da tbog toga nije reč o bilo kakvom političkom obračunu. "Kod nas je postao običaj da kada nekog uhvatite u nepropisnom ponašanju ili kriminalu sledi horska povika da je reč o političkom progonu", rekao je Stojković.

Nenadić: Javnost još uvek skeptična

Programski direktor Transparensi Internešenel Nemanja Nenadić ocenio je da bi trebalo još puno toga učiniti da bi javnost bila uverena da je republička Vlada krenula u obračun sa korupcijom. Nenadić je u Kažiprstu Radija B92 naveo i da na primer u slučaju hapšenja viceguvernera nisu razjašnjenje mnoge stvari - poput načina izvršenja krivičnog dela, ali i uloga direktora SPS-a Vladana Zagrađanina.

"Postoji u borbi protiv korupcije mnogo karika u lancu i policija je samo jedna od karika. Mi smo da sada imali u mnogo slučajeva probleme u nekoj od tih institucija zbog kojih su mnoge afere ostajale nerazrešene", rekao je Nenadić, kao i da je prva reakcija bilo koga u Srbiji zbog lošeg iskustva iz prošlosti, koje čak nije toliko vezano za jednu ili drugu Vladu, jeste sumnja i skepsa da će stvari biti isterane do kraja.

Simićev advokat uložio žalbe na pritvor i istragu

Advokat Sava Anđelković, koji zastupa bivšeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića, uložio je žalbe na rešenja o pritvoru i sprovođenju istrage protiv svog klijenta. Anđelković je agenciji Beta rekao da nijedan dokaz nije izveden da je Simić ugovarao sa nekim mito i da zbog toga nema krivičnog dela.

On je kazao da je u slučaju Simića reč o loše organizovanoj nameštaljki jer protiv njegovog klijenta ne postoji ni jedan dokaz za pokretanje istrage. Prema Anđelkovićevim rečima, o žalbama će odlučivati Krivično veće Okružnog suda u Beogradu u roku od tri dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.