Izvor: B92, 31.Okt.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: SCG nije tražila predmete

Beograd -- Srbija i Crna Gora nisu ni jednom od Haškog tribunala zvanično zatražile da neke predmete prebaci nacionalnim sudovima.

Jovan Simić, savetnik predsednika Srbije za pitanja Haga, gostujući u vestima B92, potvrdio je da zbog neangažovanja države i nesaradnje sa Hagom, predmeti nekih optuženika, državljana SCG, mogu završiti na sudovima Hrvatske i Bosne.

"Rezolucijom Saveta bezbednosti postavljeni su kriterijumi, a Tribunalu i Tužilaštvu je naređeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da premete koji su niskog, ili srednjeg nivoa, i koji su spremni za suđenje, ustupe nacionalnom zakonodavstvu države koja je spremna da to prihvati. Niko se nije javio, osim Hrvatske i Bosne i Hrecegovine, a u to spada i entitet Republike Srpske. Znači, niko se nije javio i ti predmeti će biti deložiani dole", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, radi se o slučaju logora Omarska u BiH i optužnici vezanoj za hrvatske generale Rahima Ademija i Mirka Norca, koji su optuženi za zločine u Medačkom Džepu. Ukoliko bi optužnica vezana za logor Omarska bila prepuštena lokalnim sudovima, pred sudom u BiH bi se našla i dvojica državljana SCG, izjavio je Simić. On je dodao i da mu je glavni tužilac Haškog suda Karla Del Ponte u utorak rekla da će sledećeg meseca u izveštaju SB Ujedinjenih nacija izneti ocenu da SCG ne sarađuju sa Tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.