Izvor: B92, 15.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović na privremenoj slobodi

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je zahtev optuženika Franka Simatovića da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala.

Pauza u radu suda traje od 16. decembra do 15. januara. Prilikom donošenja odluke, Veće je uzelo u obzir navode Simatovićevih branilaca da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, navela da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Hag.

Advokati su, takođe, primetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Hagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju.

Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.