Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sigurna kuća za Ratka Mladića"

Beograd -- Aleksandar Vučić je za vreme današnjeg zasedanja Skupštine sa govornice pokazao natpis "Sigurna kuća za Ratka Mladića".

Funkcioner SRS-a kaže da je time želeo da pokaže neslaganje sa "terorom" koji se sprovodi nad ljudima koji su navodno pomagali haškim optuženicima. Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je predsednik parlamenta Oliver Dulić trebalo da reaguje na današnje prikazivanje natpisa sa imenom haškog optužnika Ratka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mladića u parlamentu.

"Predsednik Skupštine ima oruđe u svojim rukama da spreči ovakvo ponašanje", rekla je Grubješićeva novinarima u Skupštini.

Ona je kazala da Poslovnik o radu predviđa kazne za takvo ponašanje i da je pitanje zašto predsednik parlamenta Oliver Dulić to nije učinio.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je poražavajuće što je takav gest prošao bez ikakave osude i reakcije, uz "anemično ponašanje predstavnika Vlade i parlamentarne većine".

On je naveo da Skupština ne sme biti mesto na kojem će ratni zločinac da se oseća sigurnim i ocenio da je parlamentarna većina ćutanjem pokazala zastrašujuću nemoć.

Jovanović je rekao i da će LDP tražiti sankcionisanje tog, kako je kazao, neprimerenog, vulgarnog i kompromitujućeg Vučićevog postupka.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami rekao je da u Skupštini ima svega i svačega i da parlament najmanje radi ono što je neophodno.

Dulić: Poslovnik je problem

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio da će sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o utvrđivanju kriterijuma po kome će se određivati šta narušava dostojanstvo te državne institucije.

Dulić je u izjavi za B92 osudio ponašanje poslanika, ali je rekao i da, prema postojećem Poslovniku, nije moguće sprečiti ovakvo ponašanje poslanika:

"Moram sa šefovima poslaničkih grupa na prvom sledećem sastanku da vidim da postavimo nešto što bi bio standard kada treba reagovati i šta je zaista dostojanstvo Skupštine. Očigledno da jedna politička grupacija, SRS, veličaju s govornice lik i delo Ratka Mladića. Ja kao predsednik Skupštine uglavnom reagujem svaki put kada procenim da je dostojanstvo Narodne skupštine ugroženo", kazao je on.

Dulić smatra i da Poslovnik treba promeniti jer sadašnji predviđa samo izricanje opomene, simbolično novčano kažnjavanje poslanika, oduzimanje reči i isključivanja sa sednica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.