Šiđanski: Srbija treba da se spremi pre kandidature za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiđanski: Srbija treba da se spremi pre kandidature za EU

BEOGRAD - Specijalni savetnik predsednika Evropske komisije, profesor Dušan Šiđanski rekao je večeras da misli da je za Srbiju najvažnije da se dobro spremi i unapred odgovori na sva pitanja pre nego što podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Ne mogu da vam kažem tačan datum (kada će Srbija podneti i kada će joj kandidatura biti odobrena), ali mislim da je najvažnije da se Srbija spremi. To je formalizam, ali Srbija treba da usvoji nove zakone >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u parlamentu, u čemu je on (parlament) već zakasnio", rekao je Šiđanski za Betu pred početak predavanja o ulozi EU u globalnom svetu.

On je naglasio da su intervencije Srbije po tom pitanju veoma dobre, ali da iza njih treba spremiti infrastrukturu.

Kao jedan od ključnih uslova za veći uspeh Srbije na međunarodnom planu, Šiđanski je naveo da Srbija treba da poveća broj svojih predstavnika u Briselu.

Sribiji nedostaju predstavnici u misiji u Briselu

"Srbija u misiji u Briselu ima samo devet predstavnika, dok Hrvatska, na primer ima stotinu, a o drugima i da ne govorim. Brisel je jako komplikovan i devet je nedovoljno", naveo je on i dodao "da Srbija mora da ima odlične diplomate na sve strane, što za sada nije slučaj".

Govoreći o izgledima Srbije da uđe na "belu šengen listu", Šiđanski je istakao da je to "očigledno politička odluka", kao i da Srbija ima uslova da uđe na listu, ali da prvo treba da reši probleme sa pasošima i drugim nadležnim pitanjima.

Šiđanski je na večerašnjem predavanju o ulozi EU u globalnom svetu, glavnim izazovima i reformama rekao da Evropa, iako je po njegovom mišljenju, najveća trgovinska sila na svetu, nema moć, odnosno vojsku, zbog čega ne može ravnopravno da učestvuje u svetskim krizama i razgovara sa njihovim akterima.

EU je, takođe, do sada bila podeljena u rešavanju svetskih pitanja, i često je, po mišljenju Šiđanskog, dovodila u pitanje osnovne principe svog Ustava, donoseći odluke pod pritiskom.

Evropa pod pritiskom Amerike podržala nezavisnost Kosmeta

"Skoro sam se posvađao sa (predsednikom Evropske komisije), Žoze Manuelom Barosom oko Kosova, i on mi je na kraju priznao da je Evropa pod pritiskom Amerike podržala nezavisnost Kosova, zbog čega mislim da je izgubila nekadašnji moralni autoritet", rekao je Šiđanski.

On je dodao da svet ide ka "revoluciji u kojoj će se promeniti balansi između svetskih sila", kao i da više neće biti važno samo biti sila, već i imati ideje i biti otvoren za dijalog sa svim akterima na međunarodnoj političkoj sceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.