Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer na Kosovu

Priština -- Visoka delegacija NATO-a koju predvodi generalni sekretar Jap de Hop Shefer nalazi se u jednodnevnoj poseti Kosovu.

Glavna poruka koju je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer uputio kosovskoj javnosti, odnosila se na odlučnost Alijanse da ne dozvoli upotrebu nasilja u političke ciljeve u narednom periodu, kada se očekuje otvaranje debate o Ahtisarijevom pedlogu u Savetu bezbednosti.

"NATO i KFOR su ovde u ovom veoma važnom i posebnom periodu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbede da niko ne može imati iluzija da nasilje ili pretnje nasiljem mogu u bilo kojem obliku uticati na finalno rešenje", kazao je on.

"Greše svi oni koji smatraju da je do rešenja moguće doći kroz nasilje ili kroz pretnju njime. To šteti procesu, s bilo koje strane dolazilo", rekao je on.

Naglašavajući da je od veoma velike važnosti održati mir i sigurnost na Kosovu pre otvaranja debate u Savetu bezbednosti, Shefer je rekao da je sada došlo vreme da se omogući da proces bude dovršen tamo gde on i pripada.

"Prilično sam siguran da će Savet bezbednosti doći do rešenja. U nastupajućem procesu nema potrebe ni za žurbom, ni za nepotrebnim odlaganjima", kaže on.

Odgovarajući na pitanja novinara, generalni sekretar NATO-a kazao je da je ideja o podeli Kosova, kao jednom od mogućih rešenja, potpuno pogrešna. "Podela nikad neće moći biti rešenje i ona neće biti rešenje", kazao je on.

NATO će učiniti sve da zaštiti crkve

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da će taj savez učiniti sve kako bi se zaštitile pravoslavne svetinje na Kosovu i da će povodom napada na manastir Visoki Dečani biti preduzeta veoma profesionalna istraga.

U telefonskom razgovoru sa Sheferom protosinđel Sava Janjić je istakao da je potrebno da NATO pojača svoje prisustvo na terenu posebno oko srpskih svetinja i naselja kako bi se sprečili slični napadi, navodi se u saopštenju Info službe KiM.

Otac Sava je naglasio da se svako buduće nasilje može preduprediti ukoliko se sprovede detaljna istraga. On je dodao da je neophodno sprečiti i slobodno delovanje ekstremnih grupa koje su do sada četiri puta oružano napale manastir.

Protosinđel je u razgovoru sa Sheferom naglasio da su napad na manastir najverovatnije izvršili pripadnici neke od lokalnih paravojnih ekstremnih jedinica čije postojanje NATO ne sme da toleriše i koji moraju biti privedeni zakonu.

Posle podne manastir će posetiti članovi Severnoatlantskog saveta, najvišeg političkog tela NATO-a, kako bi se upoznali sa merama bezbednosti i svojim dolaskom pokazali rešenost da se ekstremizmu stane na kraj.

Manastir je juče posetio i zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk. Tom prilikom vladika Teodosije naglasio je da je od velike važnosti da policija pronađe počinioce napada na manastir jer je to najbolji način da se pokaže da na Kosovu postoji spremnosti da se našto promeni nabolje.

U noći između četvrtka i petka na manastir je ispaljena granata koja nije eksplodirala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.