Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer danas u Beogradu

Beograd, Brisel -- Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer danas s državnim vrhom Srbije o saradnji Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir.

Razgovori se vode i o nastojanjima da se kroz proces pod okriljem Saveta bezbednosti UN dođe do valjanog rešenja za status Kosova. Generalni sekretar NATO-a je rekao da status kvo nije održiv i da je eophodno izbeći nepotrebna odlaganja kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova. "Stičem utisak da je poslednji nacrt rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možda i poslednja šansa za sve zainteresovane strane", kaže on.

"NATO ne sedi na vozačkom mestu i proces rešavanja statusa Kosova nije u rukama NATO-a. NATO ne učestvuje direktno u tom procesu, ali je to proces koji treba da se rešava pred SB UN", rekao je Shefer.

Shefer je pozvao obe strane na umerenost i fleksibilnost i dodao da proces reševanja stastusa Kosova trebalo da bude kontrolisan. "Na stolu je nalazi i Ahtisarijev predlog, za koji NATO smatra da je dobar predlog i dobra osnova", kaže on.

"Takođe, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija je i novi nacrt rezolucije koji predviđa nastavak pregovora. Nadam se da će oni koji su do sada pokušavali da spreče da nova rezolucija stupi na snagu pokazati malo više fleksibilnosti i zato ponavljam da taj proces može biti kontrolisan", kaže Shefer.

Tadić: Diplomatski, a ne ratom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je u rešavanju budućeg statusa Kosova Srbija čvrsto opredeljena da očuva teritorijalni suverenitet i integritet mirnim, diplomatskim putem, a ne ratom.

Tadić je na svečanosti završetka školovanja oficira Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, rekao da je opredeljenje države da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i da se svi optuženi za ratne zločine "moraju locirati, uhapsiti i prebaciti u Hag".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je posle susreta sa Sheferom izjavio da je postignuta saglasnost o tome da je ovom trenutku glavni zadatak očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu.

"Dobio sam uveravanje od Shefera da je KFOR na oprezu, da vrlo pažljivo prati razvoj situacije na terenu i da će učiniti apsolutno sve što je u njihovoj moći da, kakav god bude razvoj političke situacije u Njujorku ili na nekim drugim mestima, Kosovo bude mirno i stabilno i da svi građani Srbije koji žive na Kosovu budu mirni i bezbedni", kaže Jeremić.

Jeremić je po završetku susreta sa Sheferom ponovio da nova rezolucija nije neophodna jer ne bi trebalo provesti naredne dane, nedelje i mesece diskutujući o tome kako će izgledati rezolucija koja će mandatirati pregovore, već bi trebalo da pregovori počnu odmah.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas, tokom razgovora sa Sheferom, da je Srbija oštro odbacila nov nacrt rezolucije o Kosovu jer to uvod u stvaranje nove albanske države na 15 odsto teritorije Srbije. Koštunica je upozorio da stvaranje još jedne albanske države u regionu može da ima veoma opasne posledice po mir i stabilnost Balkana, navodi se u saopštenju vlade.

Premijer je rekao da nova rezolucija SB UN treba da bude rezultat dogovora dve strane i ukazao na da je Srbija spremna da odmah počne nove pregovore na osnovu rezolucije 1244, a koji će dovesti do kompromisnog rešenja u skladu s Poveljom UN i Ustavom Srbije.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je Koštunici da je Ahtisarijev plan najbolju osnova za rešenje statusa Kosova i naglasio da je veoma važno očuvati mir i stabilnost u pokrajini.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je u razgovoru sa Sheferom da proces definisanja statusa Kosova nije vojno, već političko i pravno pitanje. Šutanovac je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, naglasio značaj postojanja dobre saradnje KFOR-a i Ministarstva odbrane i informisao sagovornika o toku procesa reformi sistema odbrane.

Jap de Hop Shefer je, kako se navodi, istakao da su evroatlantske integracije garant stabilnosti u regionu i da je u tom smislu Srbija važan faktor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.