Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Uključiti sve delove društva

Brisel -- Jap de Hop Shefer kaže da žali zbog malog učešća kosovskih Srba na izborima.

Generalni sekretar NATO je pozvao buduće prelazne institucije samouprave ma Kosovu da zastupaju sve delove kosovskog društva. "To je važno jer se približavamo proceni o tome u kojoj meri je Kosovo napredovalo u usvajanju standarda koje je postavila međunarodna zajednica", rekao je Shefer.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, istakao je da je dijalog Beograd - Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važan element sprovođenja standarda. On je ocenio da je "stav Beograda" mogao biti jedan od uzroka slabog učešća Srba na izborima, a da je drugi razlog opšteg slabog učešća moglo biti "nepoverenje i kosovskih Albanaca i Srba".

Shefer je rekao da je njegova poruka prelaznim vlastima samouprave u Prištini da "moraju shvatiti da će rešenje za Kosovo biti ono koje će podržati i većina i manjina". On je, s tim u vezi, ukazao na važnost 2005. godine jer će se tad ocenjivati u kojoj meri su sprovedeni demokratski standardi. Solana je podvukao da će "obaveze novih prelaznih vlasti na Kosovu i dalje biti iste kao i dosad". A to je da nastoje da garantuju za sprovođenje standarda koji znače, takođe, i odbranu i bezbednost srpske manjine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.