Shefer: Rusija da podrži plan

Izvor: B92, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Rusija da podrži plan

(Arhiv)

Moskva, Vašington, Beograd -- Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer ponovo pozvao Rusiju da podrži plan za Kosovo, zasnovan na predlogu Martija Ahtisarija.

Shefer, koji je učestvovao na sednici Saveta Rusija-NATO u Moskvi, posvećenoj desetogodišnjici saradnje, rekao je da ne razmišlja o vetu koji Rusija može da uloži u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na novu rezoluciju o Kosovu.

"Kosovo je u srcu Evrope i ima direktne veze s bezbednošću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kontinentu i NATO snosi veliku odgovornost za Kosovo. Zbog toga sam Putina zamolio da učini sve što može kako bi SB UN što pre usvojio rezoluciju o budućem statusu Kosova", rekao je Shefer.

Bela kuća odbacila ocenu Tadića

Sjedinjene Američke Države su odbacile ocenu predsednika Srbije Borisa Tadića da bi nezavisnost Kosova predstavljala opasan presedan koji bi destabilizovao region i potkopao njegov privredni rast.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi je na redovnoj konferenciji za medije, na zahtev novinara da komentariše izjavu predsednika Srbije, rekao da SAD "ne vide da Kosovo predstavlja presedan ni za širi region, ni za bilo koje drugo mesto u svetu".

"Kosovske okolnosti su jedinstvene. Situacijom se upravlja prema pravilima određenim rezolucijom SB UN 1244 i mi očekujemo da će ona biti rešena na taj način".

"Mi nastavljamo da podržavamo plan posrednika Martija Ahtisarija kao osnov za uspostavljanje nezavisnog Kosova", rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Đurić: Zanimljiv predlog Polta

Srđan Đurić, savetnik premijera Srbije za medije, reagujući na jučerašnje izjave ambasadora SAD u Srbiji Majkla Polta o Kosovu, rekao je da je Polt izneo zanimljiv predlog o kojem je Vlada Srbije spremna da razgovara.

"Vlada Srbije je danas prvi put čula nov i zanimljiv predlog koji je izneo Polt, a u kom se kaže da bi SAD bile spremne da se povuku sa Kosova i Metohije, uz istovremeno prihvatanje SAD da Kosovo i Metohija ostaje deo Srbije. Vlada Srbije je spremna da razgovora sa zvaničnicima SAD o iznetom predlogu", rekao je Đurić.

Đurić, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje šta bi Vlada Srbije uradila ako bi zaista došlo do povlačenja međunarodnih snaga sa Kosova.

Polt je na predavanju povodom 60 godina od Maršalovog plana upitao prisutne šta bi Srbija uradila kada bi međunarodna zajednica povukla trupe i vratila Kosovo u nadležnost Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.