Izvor: B92, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Odluka je na Srbiji

Brisel -- Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je danas da je srpski narod taj koji odlučuje da li će Srbija ući u EU i NATO.

"Svaka nacija je suverena da se uključi u koju god organizaciju želi", rekao je Shefer odgovarajući na pitanja novinara kako gleda na zalaganje krugova oko srpskog premijera Vojislava Koštunice da Srbija ostane vojno neutralna i da ne ulazi u taj vojni savez.

Shefer je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akreditovane u NATO-u rekao da niko ne želi da se meša u untrašnji predizborni proces u Srbiji, ali je dodao da čvrsto veruje da bi i Srbija i ostale zapadnobalkanske zemlje trebalo da se priključe EU i NATO-u.

Kao jedan od najvećih izazova ocenio je razvoj događaja oko Kosova i naglasio da je stanje u toj pokrajini "rovito", istovremeno stavivši do znanja da je uloga NATO-a i Kfora na Kosovu jasna.

"Kfor tamo ostaje, na temelju Rezolucije 1244, ako ne bude neke druge rezolucije", kazao je Shefer i dodao da za sada nema izgleda za takvu rezoluciju.

Na pitanje da li će se mandat NATO-a promeniti ako bi EU poslala svoju misiju, generalni sekretar tog saveza je odgovorio odrečno.

"Ako do toga dođe, a to još nije slučaj, ja sam od onih koji smatraju da treba da se postigne uzajamno dogovoreno rešenje za Kosovo", istakao je Shefer.

U toku je, prema njegovim rečima, proces odlučivanja u EU i ako bi došlo do upućivanja misije EU na Kosovo, u svakom slučaju, mandat Kfora neće biti promenjen.

Shefer je naznačio da pripremana misija EU na Kosovu treba da ima policijske zadatke, dok misija Kfora pokriva vojnobezbednosni sektor.

Upitan da li se na aprilskom samitu NATO-a u Bukureštu može očekivati neko poboljšanje saradnje i sa "zemljama koje imaju i neke teritorijalne sporove", Shefer je odgovorio da se očigledno pod tim misli na Gruziju, dodavši da ne može reći hoće li biti novina i kad je u pitanju saradnja sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.