Severna Koreja upozorava Južnu Koreju na „vatreno krštenje“

Izvor: Vostok.rs, 07.Jan.2024, 21:51

Severna Koreja upozorava Južnu Koreju na „vatreno krštenje“

Pjongjang je spreman da odgovori silom na svaku „glupavu pogrešnu procenu” Seula, izjavila je Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una.
Seul je u petak saopštio da evakuiše ostrvo Jeonpjeong nakon što je Severna Koreja ispalila 200 artiljerijskih granata sa zapadne obale. Saopšteno je da su granate pale u pomorsku tampon zonu uspostavljenu između suseda prema sporazumu iz 2018, iz koje se Pjongjang kasnije povukao. Južna Koreja je reagovala na ono što je nazvala „situacijom koja eskalira krizu” izbacivanjem 400 sopstvenih granata u more, u istoj oblasti. Prema Seulu, nakon toga je Sever ispalio još 60 granata u tampon zoni u subotu. U svojoj izjavi u nedelju, Kim Jo-Džong, koja je visoka ličnost u vladajućoj Radničkoj partiji Severne Koreje, demantovala je najnovije tvrdnje Južne Koreje. Pjongjang u subotu „nije ispalio ni jednu granatu u relevantne vode“, insistirala je ona. „Izveli smo lažnu operaciju kako bismo procenili stvarnu sposobnost otkrivanja vojnih gangstera Republike Koreje“, tvrdi sestra severnokorejskog lidera. Umesto da ispaljuju granate, snage Pjongjanga su „detonirale barut simulirajući zvuk obalske artiljerije od 130 mm 60 puta“ kako bi videle kako će Seul reagovati, dodala je ona. Kim Jo-Jong je izjavio da južnokorejska vojska zbog svoje „histerije“ i „arogancije“ „nije imala izbora osim da proguta mamac koji smo bacili“ i dokaže svoju nesposobnost. Prisetila se izreke da se „kukavica plaši sopstvene senke“. Sestra severnokorejskog lidera izjavila je da joj je „veoma žao“ za građane Južne Koreje, koji su svoje obezbeđenje poverili „slepim ljudima“. Ona je upozorila Seul na slične „pogrešne procene“ u budućnosti, tvrdeći da Jug svojim ponašanjem priziva „nenadoknadivu nesreću“. „Dozvolite mi da pojasnim: sigurnosne brave na okidačima naše vojske su ukinute... Ako dođe do čak i male provokacije, naša vojska će odmah pokrenuti vatreno krštenje” za Južnu Koreju, izjavila je Kim Jo Džong. Trenutna runda eskalacije između Pjongjanga i Seula usledila je nakon vežbi bojeve vatre od strane američkih i južnokorejskih mehanizovanih jedinica u blizini granice sa severom, malo pre Nove godine. Pjongjang je vežbu nazvao „nepromišljenim ratnim manevrima“ i obećao da će preduzeti kontramere. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.