Setite se „slučaja“ Nikole Šainovića

Izvor: Glas javnosti, 24.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Setite se „slučaja“ Nikole Šainovića

BEOGRAD - Mada sumnjaju da će dostići magičnu brojku od 126 poslanika kako bi videli leđa vladi, narodnjaci i radikali ne strahuju da će sednica Skupštine u petak, kada će se raspravljati o nepoverenju kabinetu Mirka Cvetkovića, biti uzaludna. Ne brinu, kažu, ni da će time „prokockati šansu, te da u narednih šest meseci neće moći ponovo da pokrenu to pitanje“. Dovoljno je, saglasni su šefovi poslaničkih grupa DSS i SRS, da se „pred narodom otvori polemika o katastrofalnom radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izvršne vlasti“.

- Nikada ne grešite kada pokrenete pitanje u parlamentu. To automatski proizvede raspravu koja može da izrodi i neke mnogo bitnije stvari. Ne zavisi sudbina vlade samo od tog pitanja, ali će makar građani čuti šta je vlast sve loše uradila - kazao je za Glas šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić.

I njegovom kolegi po opoziciji, Draganu Todoroviću iz SRS-a, najbitnije je „da javnosti predoče sve činjenice da je vlada dogovorom o Euleksu priznala Kosovo“.

- A to će povući i druga značajna pitanja. Da građani čuju kako će se vlada suočiti sa ekonomskom krizom i da dobiju objašnjenje zašto ništa nisu preduzeli da spreče masovna otpuštanja i poskupljenja - rekao nam je Todorović. Ipak, on ne isključuje i razna „iznenađenja“.

- Uvek podsećam na ‘93. godinu i pitanje poverenja vladi Nikole Šainovića. Bilo je suludo i pomisliti da će se dostići većina, ali, Skupština je raspuštena i raspisani su novi izbori - naglasio je Todorović.

A LDP Čedomira Jovanovića na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora odlučila je da ne podrži predlog narodnjaka i radikala, jer „nemaju ništa zajedničko sa strankama koje su podnele inicijativu“.

Za šeficu poslaničke grupe ZES Nadu Kolundžiju „inicijativa dela opozicije nema političkog smisla i unapred je osuđena na neuspeh“.

- Ako su želeli da obaraju vladu, onda je ta ideja osuđena na neuspeh, a ako su želeli da postave određena pitanja vladi, bilo im je nuđeno da to učine na posebnoj sednici - rekla je ona.

A predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović „veruje da vlada ima stabilnu većinu i ne očekuje njenu rekonstrukciju“.

Malo su zakasnili sa reakcijama iz ZES-a, i koliko vidim LDP-a. Pokusavaju da pricu svedu na "poverenje vladi", i neke cifre ili podrske. A to nije tema..

Opozicija je izvojevala sistemsku politicku pobedu, tako sto je oslobodila termin u skupstini za raspravu o Kosovu, i za iznosenje cinjenica o neuspesima diplomatije, javne ili tajne.

Pa makar se taj termin zvao "poverenje vladi".

Pozicija se kasno probudila, cak nisu uspeli ni da propagandom omalovaze taj potez, mada su svojim neozbiljnim vrsenjem vlasti omalovazili Srbiju

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.