Šest meseci bez rezultata

Izvor: B92, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest meseci bez rezultata

Dejan Anastasijević (FoNet)

Beograd -- Ni šest meseci posle pokušaja ubistva novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića nije pronađen počinilac, a kamo li nalogodavac.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nadežda Gaće kaže za B92 da je ovo pokazuje da je država Srbija daleko od demokratije. U policiji Beograda za B92 kažu da je istraga došla i do materijalnih dokaza i da je to i delje prioritet.

Pre 180 dana još nepoznate osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušale su bombama kašikarama da ubiju novinara nedeljnika Vreme. Policija ponavlja da je slučaj prioritet ali rezultata nema. U septembru ministar Dragan Jočić je rekao da je ispitano 500 do 600 ljudi i da je teško istražiti krivično delo bez povoda.

Zamenik načelnika za krvne delikte beogradske policije Vlastimir Vulekić kaže za B92 da je ovaj slučaj tema svakog jutarnjeg sastanka i da se svaki dan moraju obraditi neke činjenice.

On navodi da je policija stigla do određenog nivoa operativnih saznanja i da je bliže učiniocu:

"Taj nivo opretivnih saznanja prikupljen je i sa određenim matrijalnim dokazima. Predstoji rad na povezivanju onog operativnog i materijalnog. Brzina kojim će se taj rad odvijati će zavisiti od faktora od kojih su neki i objektivne prirode - da li su lica koja su nam potrebna nama na raspolaganju da možemo upšte proveriti neke činejnice", kaže Vulekić.

Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića odmah je povezan sa njegovim gostovanjem u emisiji Kažiprst radija B92, u kojoj je kritikovao presudu pripadnicima jedinice škorpioni.

U prvom trenutku činilo se kao da će biti sve urađeno da se oni koji su pokušali ubistvo novinara privedu pravdi. Ali ubrzo zatim sve je utihnuo.

Predsednica nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže da ne pronalažnje krivaca pokazuje da država Srbija nije sposobna da se da se izbori sa žestoko organizovanim policijsko kriminalnim podzemljem:

"Može biti antihaški lobi, ali ja bih pre rekla da je to sve u Srbiji jako povezano sa moćnim strukturama DB-a i KOS-a i oni čine jako duboko podzemlje koje je jače od onoga što zovu državnim organima. Ovde je izostalo nešto što se zove kompletna politička i intelektualna elita Srbije koja je trebalo da shvati ovo kao atak na sopstveni život, a ne samo na novinara", objašnjava Nadežda Gaće.

Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića još jedan je u u nizu napada na novinara koji još nema odgovor. Javnost Srbije do danas ne zna kako je pre četrnaest godina ubijena novinarka Dada Vujasinović, ko je pre osam godina na Uskrs ubio novinara Slavka Ćuruviju i ko je kriv za ubistvo novinara Milana Pantića 2001. godne.

"Napad povezan sa svedočenjem u Hagu"

Dejan Anastasijević za B92 kaže da ga policija ne izveštava o toku istrage ali da je za ovih šest meseci svojom istragom zaključio da iza napada stoji političko podzemlje koje je preživelo 5. oktobar i "Sablju".

Anastasijević veruje da napad nije bio u vezi sa njegovim novinarskim radom koliko je povezan sa svedočenjem u Haškom tribunalu, protiv Slobodana Miloševića:

"Ono što sam tada rekao u vezi sa Miloševićem je uvršćeno u dokaze u nekim drugim predmetima i to je pokrenulo tu mašinu s obzirom da sad tek predstoje početak suđenja lideru radikla Vojislavu Šepelju i još jednom bivšem visokom funkcioneru čije ime nije zdravo pominjati. Neki dokazi koje sam izneo u slučaju Slobodana Miloševića prebačeni su bez mog znanja u neke druge predmete, a onda je to pokrenulo jedan mehanizam koji je eksplodirao pre šest meseci ispred mog prozora", kaže on.

Dejan Anastasijević naglašava da je policiji skrenuo pažnju na konkretne osobe koje bi mogle da budu organizator napada, kao i na osobu koja je prenela upustva Vojislava Šešelja iz Haga:

"Ja sam to rekao i policiji, rekao sam i tužiocu. Umesto toga policija je išla za 'Škorpionima' za koje sada mogu da kažem da sam prilično siguran da nemaju nikakve veze s celom tom pričom. To je bila koincidencija da sam ja nešto njih pominjao uoči tog atentata. Ovde se radi o mnogo ozbiljnijim monstrumima, ja bih rekao", rekao je Anastasijević.

Anastasijeviću se čini da, kako je rekao, ispod "tog kamena" država prosto ne sme da zaviri. "Oni ne smeju da ga podignu jer će tu da iskoče svi isti oni akrepi sa kojima već godinama imamo posla", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.