Šest godina od ubistva Pantića

Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest godina od ubistva Pantića

Milan Pantić (Vreme)

Jagodina -- Danas je šest godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti, novinara Milana Pantića. Ubice i nalogodavci i dalje nepoznati.

Iako se ubistvo desilo 2001. ubice i nalogodavci tog zločina još nisu otkriveni. Nekoliko meseci pre ubistva Pantić je objavio seriju tekstova o privrednom i drugim vidovima kriminala u Pomoravskom okrugu. Policija je odmah posle ubistva objavila i foto robot mogućeg ubice i saslušala više od 1.000 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ubice nisu otkrivene.

Milan Pantić je sa više udaraca tupim predmetom u glavu, ubijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

U vreme kada je ubijen, Milan Pantić je pisao o korupcji u jagodinskoj pivari i popovačkoj cementari. Iako je objavljeno da su u istrazi angažovana sva raspoloživa sredstva i mnogobrojno ljudstvo, tužilaštvo se o ovom slučaju nije oglašavalo.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je 2004. godine izjavio da je policija imala saznanja o motivima i o izvršiocu ubistva, a pravu pometnju o rezultatima istrage 2005. izazvala je izjava Mihajlovićevog naslednika Dragana Jočića:

"Moram da kažem da nije bila ni namera da se taj novinar ubije. To je bio sticaj nesrećnih okolnosti. Onaj ko je naredio zastrašivanje na taj način je prenaglio, odnosno oni koji su sproveli zastrašivanje po nalogu su prenaglili i čovek je neplanirano ubijen", kazao je tada Jočić.

Na pomenu povodom šestogodišnjice od ubistva Milana Pantića predsednik UNS-a Nino Brajović podsetio je da je generalni inspektor MUP-a obećao da će biti sprovedena istraga o istrazi o ubistvu Milana Pantića, o kojoj javnost još uvek nije obaveštena:

"Danas s pravom možemo da kažemo da je vreme da umesto što ih podsećamo da izvrše svoju obavezu i dužnost i svoja obećanja, odgovorno i javno optužimo što su ubice Milana Pantića još uvek na slobodi i nagrađeni slobodom. Ne postoji savršen zločin, postoji samo savršena nespremnost i nesposobnost da se pravdi privedu ubice Milana Pantića, Slavka Ćuruvije, ali i da se rasvetle i razreše okolnosti smrti Dade Vujasinović", kaže Brajović.

Živka Pantić, supruga Milana Pantića, kaže da nema nikakvo objašnjenje za to što smrt njenog muža još uvek nije razrešena i da je nakon prošlogodišnjih obećanja još imala neku nadu:

"Ja sam tada imala neku veru i nadu, međutim, godinu dana je prošlo, još uvek ništa i tako, iskreno da vam kažem, gubim svaku nadu. Da li će biti, kad će biti, sumnjam da će uopšte biti."

Podsećamo, još uvek nema nikakvih rezultata u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, dok čak ni 13 godina nakon smrti novinarke Dade Vujasinović nije jasno da li je reč o samoubistvu, što je zaključak zvanične istrage, ili o ubistvu.

NUNS neće odustati od borbe za istinu

Nezavisno udruženje novinara Srbije poručilo je da neće odustati od borbe za utvrđivanje istine o ubistvu novinara Milana Pantića i izrazilo zabrinutost zbog veoma sporog rada policije i tužilaštva.

"Već punih šest godina zahtevamo od najodgovornijih ljudi i institucija u zemlji infromacije o postupku koji se vodi povodom nasilne smrti našeg kolege Milana Pantića, a čitav postupak je i dalje na samom početku rasvetljavanja u policiji u Jagodini", naveo je NUNS u saopštenju.

"NUNS traži da javnost u zemlji i inostranstvu više ne obmanjuju apsurdnim, besmislenim, ali i opasnim odgovorima, kao u poslednjem dopisivanju sa jagodinskom policijom u martu ove godine, kada su nam na jasno pitanje - dokle ste stigli u rasvetljavanju ubistva našeg kolege, odgovorili - 'Pristup traženoj informaciji bi ugrozio, omeo i otežao vođenje sudskog postupka'", navodi se u saopštenju.

Koopredsednik NUNS-a Đorđe Vlajić za B92 kaže da je NUNS zabrinut zbog veoma sporog rada tužilaštva i nemarnog odnosa policije i vlasti prema ubistvu Milana Pantića.

"Smatramo da je prilično besmislen način na koji se odgovara na naše upite o tome dokle je stigla istraga o ovom slučaju koja je još uvek u policiji u Jagodini. Mislimo da nije dovoljno dobro objašnjenje da bi iznošenje nekih detalja o istrazi ugrozilo samu istragu. Prosto – neverovatno zvuči da to do sada nije rešeno. NUNS že nastaviti da insistira, da pita nadležne i da traži da se ovo i druga ubistva novinara u Srbiji razreše."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.