Šest godina od napada u Goraždevcu

Izvor: B92, Tanjug, 13.Avg.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest godina od napada u Goraždevcu

Goraždevac -- U Goraždevcu kod Peći obeležena je šesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro.

Taj događaj je šokirao javnost, ali je istraga još na početku. Napadači su ispalili 90 metaka na grupu Srba koji su se kupali u reci u atarima Goraždevca. Na tom mestu je ubijen Ivan Jovović, star 19 godina, dok je Pantelija Dakić, star 13 godina, preminuo u pećkoj bolnici.

Sahranjeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Goraždevcu, a njihove porodice ne razmišljaju da napuste Kosovo. Među njima je jedino Senka Jovović, majka ubijenog Ivana spremna da javno govori o tragediji koja je zadesila ovu porodicu i selo.

"Svih šest godina niko nam nijednom nije otvorio vrata. Niti nas je pozvao da nam kaže da li se istražuje uopšte, dokle se stiglo. Sete nas se na ovaj dan. Obilaze nas mediji, televizije, jedna, pa druga, i to samo na ovaj dan. Da nam produbljuju rane još više", priča Senka.

Tada su teško ranjeni petnaestogodišnji Bogdan Bukumirić i jedanaestogodišnji Marko Bogićević, a lakše je ranjena Dragana Srbljak stara 14 godina i dvadesetogodišnji Đorđe Ugrenović.

Tokom prve istrage pretreseno je 100 kuća na području Goraždevca, a 75 osoba ispitano je u vezi sa napadom na srpsku decu.

Portparol kosovske policije Arber Beka rekao je da su, bez sumnje, svi koji su upoznati sa tim ko je izvršilac zločina, odlučili da ne pričaju o tome.

"Istraga je nastavljena sa UNMIK policajcima i ekipom istražitelja. Nažalost, do danas nisu pronađeni počinioci ovog kukavičkog zločina. Bez sumnje, svi koji su upoznati sa tim ko je izvršilac zločina do sada su odlučili da ne pričaju o tome", naglasio je portparol Kosovske policijske službe.

Majka ubijenog Ivana Jovovića kaže da se radi o etnički motivisanom zločinu.

"Znamo da je garant albanska ruka to uradila. Nemamo nikakav trag, u početku su prve godine zvali neki stranci, da izađemo na teren, ali nismo izlazili. Ništa posle toga ne znamo. Albanaca ima mali million da bi znali ko je. Strah me je da nikada nećemo saznati ko je to uradio", navodi Jovovićeva.

U međuvremenu je formirana radna grupa istražitelja sa zadatkom da preispita sve stare i prikupi nove dokaze, ali napretka u istrazi nema.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ističe da se ne sme dozvoliti da ovaj zločin padne u zaborav i ubice budu na slobodi.

"Upravo rešenje zločina u Goraždevcu smatramo veoma važnim jer bi to moglo da znači prekretnicu u odnosu međunarodnih misija prema zločinima izvršenim na etničkoj osnovi. Rasvetljavanje zločina nad srpskim civilima je ozbiljan test za Euleks - ili će se uhvatiti u koštac sa ovim zločinama i započeti njihovo rešavanje ili jednostavno mora da prizna da je neuspešan", smatra državni sekretar.

Kosovski Srbi smatraju da su u rasvetljavanju zločina počinjenim nad njima zakazali predstavnici međunarodne zajednice. Porodica Jovović smatra da se radi o neefikasnosti ili o prikrivanju zločina.

Bukumirić: Tužba sudu u Strazburu

Bogdan Bukumirić iz Goraždevca kod Peći, koji je pre šest godina teško ranjen u napadu na decu u tom selu, najavio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv međunarodnog pravosuđa na Kosovu, "ogorčen što nema nikakvog napretka u istrazi o ovom zločinu".

"Nikada neću prestati da se borim da ubice dece budu izvedene pred lice pravde", rekao je Bukumirić.

Kada je ranjen, Bogdan je imao 15 godina, a posle dugog oporavka, od jula 2007. neprestano piše međunarodnim zvaničnicima na Kosovu, tražeći odgovor dokle je stigla istraga.

"Ove godine, 30. marta od UNMIK-a sam dobio odgovor u kome me službeno lice obaveštava da su moje pismo i zahtev da mi se kaže dokle se stiglo prosledili glavnom tužiocu Euleksa", rekao je Bukumirić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.