Šest decenija postojanja Izraela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest decenija postojanja Izraela

BEOGRAD - Pre šezdeset godina, 14. maja 1948, objavljena je Deklaracija o formiranju države Izrael, a u nastanak te zemlje jedan važan kamen uzidala je i Srbija, kao druga država koja je - tri decenije ranije - podržala formiranje države jevrejskog naroda.

Mada je moderna država jevrejskog naroda oformljena tek 1948. njenom nastanku prethodila je mučna predistorija, koja seže duboko u 19. vek.

Cionizam - pokret za stvaranje

Na Prvom cionističkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kongresu u Bazelu u Švajcarskoj 1897. odlučeno je da na svaki način treba nastojati da se u Palestini stvori novi dom jevrejskom narodu. Pokret je dobio ime po nazivu brda na kojem se u starom veku nalazio Jerusalimski hram - Cion ili Sion. Od tada su sva stremljenja bila usmerena u pravcu međunarodne podrške ovom cilju. Ta ideja, međutim, mimo simpatija pojedinaca, nije uživala nikakvu podršku tada relevantnih političkih činilaca u svetu.

Pošto je Palestina tada bila sastavni deo Turske nastojalo se da se od vlade u Istanbulu izdejstvuje dozvola za naseljavanje Jevreja. Uz krupne finansijske koncesije turske vlasti su (počev od 1881.) ovaj proces tolerisale, i na tada gotovo nenaseljenu zemlju počelo je stidljivo doseljavanje jevrejskih imigranata.

Tek Prvi svetski rat otvorio je pitanje daljeg statusa Obećane zemlje. Turski posed Palestina je došao u sferu interesa Britanije, pošto je planirano oduzimanje ostataka otomanske imperije.

Britanski ministar spoljnih poslova Artur Balfur 2. novembra 1917. u pismu lordu Valteru Rotšildu, čelniku Engleske federacije cionista, izrazio je podršku formiranju nacionalnog doma jevrejskog naroda u Palestini. U pismu, poznatom kao Balfurova deklaracija, naglašena je podrška vlade Britanije, čime je prvi put nastojanje da se formira Izrael dobilo relevantnu međunarodnu podršku.

Srbija među prvima podržala formiranje jevrejske države

Prva vlada, nakon britanske, koja je eksplicitno podržala formiranje države jevrejskog naroda te 1917. bila je vlada Kraljevine Srbije. U zvaničnom pismu upućenom 24. decembra 1917. od strane Milenka Vesnića, u ime srpske vlade, Davidu Albali, cionističkom prvaku koji se tada nalazio u oficijelnoj misiji pri vladi SAD, izraženo je da vlada Kraljevine Srbije podržava Balfurovu deklaraciju u potpunosti. Vesnić je tada naglasio: "Kako da ne učestvujemo u težnjama i patnjama jevrejskog naroda, kad su se naši zemljaci Vašeg porekla i Vaše vere borili za svoju srpsku otadžbinu isto tako hrabro kao i naši najbolji sinovi?"

Iako je dolazak jevrejskih useljenika u tada britansku mandatnu teritoriju Palestinu nastavljen tokom čitavog međuratnog perioda, Izrael je, kao suverena država, formiran tek 1948. čemu je najviše doprinelo tragično iskustvo holokausta i nacizma.

U skladu s Rezolucijom Ujedinjenih nacija br. 181. od 29. novembra 1947 jevrejska privremena vlada 14. maja 1948. proglasila je samostalnu Državu Izrael.

Ipak, ostalo je zabeleženo da je važan doprinos nastanku novog, ovog puta trajnog, doma jevrejskog naroda, imala i tadašnja Kraljevina Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.