Šesnaesta godišnjica protesta opozicije

Izvor: Politika, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesnaesta godišnjica protesta opozicije

Uz 5. oktobar, 9. mart se smatra najznačajnijim datumom za demokratske promene u Srbiji

Danas se navršava 16 godina od masovnih demonstracija opozicije, prvih značajnih protesta protiv režima Slobodana Miloševića. Skup je organizovao Srpski pokret obnove, a pridružile su mu se sve opozicione partije. Neposredan povod za okupljanje tog 9. marta 1991. godine bilo je nezadovoljstvo uređivačkom politikom Radio-televizije Beograd. To nezadovoljstvo kulminiralo je nakon komentara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojem je urednik Dnevnika Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima. Uz njegovu, opozicija je zatražila i ostavke tadašnjeg direktora televizije Dušana Mitevića, kao i urednika Predraga Vitasa, Ivana Kriveca i Sergeja Šestakova.

Iako je skup na beogradskom Trgu Republike bio uredno prijavljen, MUP nije odobrio njegovo održavanje, a policija je praktično opkolila Beograd da bi sprečila dolazak demonstranata iz unutrašnjosti Srbije. I pored toga, pozivu opozicije odazvalo se gotovo sto hiljada protivnika Miloševićevog režima.

Demonstracije su prerasle u višečasovne sukobe sa policijom koja je upotrebila suzavac, gumene metke, vodene topove. U ovom uličnom "ratu" poginuli su učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović, dok je oko 200 demonstranata povređeno.

U odbranu režima stala je i vojska. Pošto su demonstracije poprimile razmere koje vlast nije očekivala na ulicama glavnog grada, po odluci tadašnjeg Predsedništva SFRJ pojavili su se i tenkovi.

Glavni organizator protesta Vuk Drašković je uhapšen, ali to je umesto smirivanja "pobune", što je vlast očekivala, samo izazvalo novu lavinu nezadovoljstva.

Te noći studenti su organizovano krenuli iz Studentskog grada, ali ih je policija na Brankovom mostu sačekala sa suzavcima i pendrecima pokušavajući da ih spreči da stignu do centra Beograda.

Protesti su se nastavili i narednih pet dana sve dok nisu oslobođeni svi uhapšeni. Rukovodstvo RTB-a i tadašnji ministar policije Radmilo Bogdanović podneli su ostavke koje su prihvaćene u Skupštini Srbije.

Iako se činilo da će se posle demonstracija 9. marta Slobodan Milošević teško oporaviti, on je sa vlasti otišao tek devet godina kasnije.

Na petu godišnjicu ovog protesta promovisana je koalicija Zajedno koju su činili Demokratska stranka, Građanski savez Srbije i Srpski pokret obnove. Ova koalicija je odnela pobedu u najvećem broju gradova na lokalnim izborima 1996. godine, ali Milošević nije priznao izborne rezultate što je dovelo do novih protesta koji su trajali 77 dana, sve dok tadašnji režim nije prihvatio izbornu volju građana.

Uz 5. oktobar, 9. mart se smatra presudnim u borbi za demokratske promene u Srbiji.

J. C.

[objavljeno: 09.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.