Šešeljevci napadaju Nikolićeve

Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešeljevci napadaju Nikolićeve

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zbog „opasnosti ugrožavanja ljudi i imovine" zabranilo za juče i danas najavljene skupove radikala i naprednjaka u Hrtkovcima i drugim mestima kod Rume.



Skupovi pripadnika Srpske napredne stranke bili su najavljeni jer su u sledeću nedelju lokalni izbori u Rumi, međutim, oko 13 sati u Hrtkovcima se okupio veliki broj aktivista SRS koji su delili propagandni materijal, okružen jakim policijskim snagama.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od štandova SRS postavljen je uz jako ozvučenje na mestu gde je trebalo da bude održan skup naprednjaka zakazan za 17 sati.

Aleksandar Vučić, potpredsednik SNS, još je juče po podne najavio da će poštovati zabranu iako je njihov skup bio unapred najavljen, za razliku od skupa SRS . Vučić je rekao i da ima informacije o tome šta se moglo dogoditi u Hrtkovcima, ali nije želeo da ih prenese novinarima, ističući da bi to trebalo da učine policija i BIA i to do sutra u podne.

„Tražimo od BIA i MUP-a da kažu ko je želeo i čiju bezbednost da ugrozi, ko želi krvoproliće i ko je možda hteo da napravi ljudsku klanicu", naveo je zamenik predsednika SNS.

Upitan da li postoji mogućnost da iza potencijalnih incidenata stoji lider SRS Vojislav Šešelj, kazao je da očekuje da nadležni organi kažu ko je kriv. „Možda je nekom smetalo što sam najavio da ću ići u Knin, a da ne mislim da neko treba da gine za Split i Makarsku", kazao je Vučić.

„Blic nedelje" nezvanično saznaje da su po nalogu vođe radikala pripremani incidenti i sukobi s naprednjacima. Za incidente su, tvrde upućeni, bili zaduženi članovi SRS – vojvoda Vojislav Vidović iz Beograda i Mirko Blagojević iz Republike Srpske, kandidat ove stranke za predsednika RS na izborima 2007. godine. Oni su navodno od Šešelja dobili instrukcije da se sa simpatizerima SRS pojave na istom mestu i u isto vreme kada je planiran skup SNS i da naprave nerede. Njih dvojica se inače pominju u svedočenju vojnog eksperta Rejna Tunensa na suđenju Vojislavu Šešelju, kao vođe dobrovoljaca SRS koji su navodno bili umešani u zločine nad nesrbima u BiH. Blagojević je poznat i kao džudista koji sebe naziva srpskim četničkim vojvodom. Pred lokalne izbore u RS 2000. godine, kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice i misija OEBS u BiH zahtevali su od SRS da, između ostalih, iz stranke isključe Blagojevića, i to zbog „opstrukcije izbornih rezultata, Dejtonskog sporazuma i zapaljivog jezika". Vidović je bio i Šešeljev telohranitelj.

Predsednik mesnog odbora SRS u Hrtkovcima Željko Došen rekao je za agenciju Beta da je danas veći broj radikala u selu zbog predizborne kampanje. „Ovo je redovna akcija koju smo počeli u 13 sati i završićemo je do 16 sati, a onda idemo u naredno selo", rekao je on. Došen je kazao da radikale „uopšte ne zanima skup SNS", da se nisu okupili zbog naprednjaka i da neće ometati njihovo okupljanje. Prema njegovim rečima, u selu ima 180 članova SRS, a ukupno 3.500 birača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.