Izvor: Blic, 15.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Sporo priznavanje Kosova

Potpredsednik Američkog instituta za mir Daniel Server je izjavio da je broj zemalja koje su priznale Kosovo daleko manji od onog što se očekivalo.



On je za Glas Amerike rekao da bi američka diplomatija zato trebalo da bude aktivnija u tom pogledu, naročito u svetlu intenzivne aktivnosti srpske diplomatije.

"Srbija trenutno uživa veliki taktički uspeh sprečavanjem priznavanja nezavisnosti Kosova, ali pitanje je kuda to vodi Srbiju. Ona se kreće prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusiji, umesto EU, i nalazi se u ćorsokaku", kazao je Server koji smatra da će to biti i tema predstojećih izbora u Srbiji.

"Izbori su referendum o tome da li je prioritet Srbije da se uključi u EU ili da zadrži Kosovo. Ako radikali i DSS pobede, očekujem da će prioritet biti dat Kosovu, kao što je i obećano. Ako Tadić i G17 pobede, očekujem da će prioritet biti dat što skorijem ulasku u EU", rekao je on.

"Ako Srbija ne izabere Evropu ovog puta, taj proces će biti još više odložen. Mi smo već u situaciji da su Hrvatska, Makedonija i Albanija ispred Srbije u trci za ulazak u EU. Nema razloga da Srbija zaostaje, pošto je ona u mnogo čemu razvijenija i više kosmopolitska od drugih zemalja u regionu", ocenio je Server.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.