Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Balkan periferan, sem Kosova

Vašington -- Danijel Server iz Instituta za mir kaže da je Kosovo jedino preostalo pitanje rata i mira na Balkanu.

"U ovom trenutku pitanje Balkana je periferno, a razlog tome je da su ratovi u tom regionu završeni, a sada smo u teškom i dugom procesu izgradnje mira, što nije neka udarna vest, ili vest za naslovne stranice", objasnio je Server za Glas Amerike.

"Po mom mišljenju ostalo je još samo jedno pitanje rata i mira na Balkanu, a to je status Kosova. Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugo je stvar, manje-više, normalnih političkih tokova, sem Kosova. SAD i Evropska unija su saglasni o tome da žele mirno rešenje tog problema, koje bi bilo postignuto pregovorima. Razne diplomate kažu da znaju kakvo će biti rešenje za Kosovo, ali u to nisam siguran", dodao je Server.

Na pitanje da li očekuje pojačani pritisak na Beograd zbog nedovoljne saradnje sa Hagom, Server je odgovorio: "Ne verujem da će američki Kongres dozvoliti nastavak bilateralne pomoći Beogradu dok optuženi ne budu izručeni Hagu, a mislim i da će SAD verovatno glasati i protiv davanja kredita Srbiji i Crnoj Gori dok se to pitanje ne reši. To je nesrećna okolnost za Srbiju, ali to ne zavisi od Bušove administracije, nego od Kongresa u kome postoji dvopartijska podrška takvim odlukama. Važnije od svega toga je da bi za Srbiju bilo dobro da pošalje osumnjičene Hagu, jer oni blokiraju reforme bezbednosnih službi, policije i vojske i to je apsolutno jasno svima nama. Ne verujem da je ijedan pravi demokrata u Srbiji bezbedan u ovom trenutku ako se optuženi ne pošalju u Hag i mene iskreno brine ta situacija jer optuženi pokazuju da imaju znatnu moć i političku težinu i snagu u Beogradu. To ugrožava samu demokratiju u Srbiji".

Kako prenosi dopisnik B92 uz Vašingtona, Helena Đorđević, Danijel Server kaže da je očigledno da danas, osim deklarativne, nema mnogo saradnje Beograda sa Hagom: "Glavna stvar je hapšenje optuženih, i ne govorim samo o Mladiću, o nekim nemogućim delima. Postoji najmanje 12 optuženika koji su poznati, žive manje-više otvoreno u Srbiji i mogli bi lako da budu uhapšeni i poslati u Hag. To radi Hrvatska, Bosna, mogao bih da dodam i Kosovo, tako da je vreme da Srbija preuzme svoje odgovornosti i pošalje odgovorne u Hag, zbog sopstvene koristi."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.