Seoba Kosmeta u Savet bezbednosti

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoba Kosmeta u Savet bezbednosti

Odricanje od poštovanja principa teritorijalne celovitosti moglo bi u EU stvoriti presedan za Baskiju, Korziku, Sardiniju...

Prema izveštajima agencija
London, Moskva, Banjaluka, Berlin, Madrid – Međunarodna diplomatija i mediji raznovrsno komentarišu ishod prekjučerašnjih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Prava diplomatija o budućem statusu Kosova i Metohije tek predstoji: centralno mesto te "diplomatske bitke" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće Savet bezbednosti UN, ocenio je juče radio Bi-Bi-Si, inače jedini britanski medij koji je juče zabeležio da su razgovori u Beču završeni!

Na drugom kraju Evrope, Sergej Šiškarjov, funkcioner Ruske dume, upozorava da bi prihvatanje Ahtisarijevog plana izazvalo negativne posledice koje prevazilaze sam Kosmet i region i koje bi se, prema njegovim rečima, osetile ne samo na Kavkazu, u Pridnjestrovlju, u Darfuru, Turskoj, ali i dalje. "Faktičko odricanje od poštovanja principa teritorijalne celovitosti kao rikošet bi pogodilo i Evropsku uniju, stvarajući presedan za Baskiju, Korziku i Sardiniju, nacionalne manjine u Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama", upozorio je juče u Moskvi Sergej Šiškarjov.

Prema njegovim rečima, rešenje koje usvoji Savet bezbednosti UN za status Kosova i Metohije ne sme da protivreči principu teritorijalne celovitosti Srbije, sadržanom u Rezoluciji 1244 koju je donelo upravo to telo svetske organizacije. Zamenik predsednika Odbora za energetiku, saobraćaj i telekomunikacije u Ruskoj dumi, Šiškarjov ističe da "Savet bezbednosti UN koji će sada razmatrati pitanje statusa pokrajine treba da iskaže objektivnost i doslednost". Deputat vladajuće Jedinstvene Rusije, takođe, dodao je da je Moskva "obavezna da učini sve kako bi usvojeno rešenje za Kosovo i Metohiju u Savetu bezbednosti UN bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu".

Prema Šiškarjovu, odbijanje srpskih vlasti da se saglase sa planom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija ne predstavlja iznenađenje. "Teško je i bilo očekivati da Beograd prihvati nacrt koji predviđa istupanje pokrajine iz jurisdikcije Srbije", istakao je Šiškarjov koji je deputat Dume iz ruske pokrajine Krasnodar.

Šiškarjov je još naglasio da su "srpski lideri ostavili po strani unutarpolitičke suprotnosti i udružili se pred novim pokušajem da se podeli zemlja".

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izrazio je juče u Banjaluci žaljenje što tokom bečkih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije nije postignut konsenzus.

Premijer Dodik je na konferenciji za novinare rekao da RS, naravno, prati razvoj situacije i u vezi sa tim pitanjem. "Zainteresovani smo za konsenzus svih strana u razgovorima", rekao je Dodik i dodao da samo dogovor može da obezbedi stabilizaciju u celom regionu. "Bez dogovora svih u tim razgovorima nema pravičnog i pravednog rešenja, koje će obezbediti stabilizaciju na duže vreme u ovom regionu", upozorio je Dodik.

Predsedavajući EU, zvanični Berlin istovremeno žali što ni u poslednjoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, održanoj u subotu u Beču, nisu približeni stavovi dve strane, izjavila je juče Tanjugu portparol nemačkog ministarstva inostranih poslova. Nemački mediji naglašavaju istovremeno ključnu ulogu Moskve i podsećaju na najave ruskog veta, u slučaju rešenja koje neće odgovarati interesima Beograda.

Nemački zvaničnici naglašavaju podršku vlade u Berlinu Martiju Ahtisariju i ukazuju na značaj političkog rešenja kosovskog problema, ali i upozoravaju da se pri tom mora voditi računa i o interesima srpske strane.

Španski list "El Pais" navodi da su se srpska i albanska strana na neuspešnim pregovorima o statusu Kosmeta u Beču "obavezale da neće pribeći sili",iako je Srbija odbacila predlog statusa Kosmeta "zato što smatra da se njime krši njen teritorijalni integritet i suverenitet".

"Beograd smatra da bi nezavisnost Kosova bila ne samo jedno istorijsko poniženje, već i kršenje Povelje UN, koja garantuje nenarušivost granica", navodi madridski dnevnik.

T. V.

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.