Senta se ozbiljno priprema za grejnu sezonu, preko javne rasprave do realne cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senta se ozbiljno priprema za grejnu sezonu, preko javne rasprave do realne cene

Leto još uvek traje i dok meteorolozi najavljuju visoke temperature, u Senti su u toku pripreme za predstojeću grejnu sezonu. Procenjuje se da je senćansko javno preduzeće "Elgas"ostvarilo uštedu od 32 miliona dinara zahvaljujući otvaranju nove Toplane početkom godine. Ona će dvadesetog septembra biti spremna da greje 1800 stanova, od njih 200 kuća, kao i brojne ustanove i institucije, kažu nadležni.

Kamen spoticanja, kada je reč o ceni gradskog grejanja, prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina bili su alokatori. Oni se postavljaju na radijatore i omogućavaju obračun troškova grejanja na osnovu utroška, a ne po broju kvadrata. U susret predstojećoj grejnoj sezoni u Senti održana je i javna rasprava.

Građani su tom prilikom izneli brojne sugestije. Mnogi od tih predloga postali su deo Nacrta odluke i pravilnika o načinu obračuna i isporuke toplotne energije. "Zajednička toplotna energija koja kruži kroz cevi zgrade posebno će se tretirati prilikom obračuna troškova. Ona će biti raspoređena na sve stanove. Drugi deo toplotne energije koji je ušao u zgradu biće raspoređen posebnom formulom za one koji nemaju alokator na osnovu kvadrature stana, a posebna formula važiće za one građane koji imaju alokator i koriste ga. Na taj način, isporučena toplotna energija biće obračunata približno jednako svim korisnicima, kaže za RTV predsednik Komisije zadužene za izradu tog dokumenta Igor Stojkov.

"Ovim Pravilnikom ne reguliše se cena grejanja, nego se reguliše samo način raspodele i obračuna one toplotne energije koja je na donjem glavnom kalorimetru ušla u jednu zgradu. Sa druge strane, samu cenu grejanja u Senti diktira Svetska berza. Svi znamo da je protekle godine cena gasa skočila za nekih trideset odsto i nažalost, bez obzira na to što smo ove godine uštedeli tridesetdva miliona dinara, poskupljenjem samog gasa, cena grejanja ostala je na istom nivou kao što je bila prošle godine", ističe Stojkov.

U Javnom preduzeću "Elgas" kažu da će predlog cene gasa biti predat lokalnoj samoupravi do 31. avgusta.

"Cena grejanja godinama se nije menjala. Najverovatnije, na osnovu kalkulacije za sledeću grejnu sezonu biće povećana, ali ne znamo tačno koliko odsto", ističe Laslo Novak, direktor JP "Elgas", Senta.

Planirano je da grejna sezona počne petnaestog oktobra, međutim, ako temperatura vazduha bude bila ispod dvanaest stepeni, ona će, na osnovu gradske odluke , početi prvog oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.