Selaković i Cvijanović o saradnji i proslavi 15. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2021, 17:57

Selaković i Cvijanović o saradnji i proslavi 15. septembra

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Beogradu sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o nizu tema od značaja za specijalne i paralelne veze Srbije i RS.

Specijalne i paralelne veze Srbije i RS se, prema rečima Selakovića razvijaju i u ovom trenutku su na istorijskom maksimumu, odnosno na najvišem nivou otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i RS zajedno postoje i deluju.

"Sa jedne strane, poštujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritorijalni integritet BiH, Srbija se trudi da sa svim svojim susedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose, ali sa druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, Srbija ne zaboravlja svoj narod i RS kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom“, kazao je Selaković posle sastanka.

Jedna od tema je, kako je dodao, bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

Selaković je informisao Cvijanovićevu o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da ce se u taj program uključiti i nastavnici iz RS.

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

"Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front“, kazao je Selaković.

Predsednica RS Željka Cvijanović je posle sastanka rekla da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i RS, i da je za građane RS važno da Srbija bude stabilna i jaka.

Prema njenim recima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i RS.

Cvijanović je zahvalila na ekonomskoj pomoći Srbije tokom prethodnih godina, izrazivši očekivanje da ce zajednički infrastrukturni projekti nastaviti da se realizuju u interesu građana Srbije i RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.