Šeks: Ideja statusa konstitutivnog naroda za Srbe opasna

Izvor: Blic, 19.Feb.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeks: Ideja statusa konstitutivnog naroda za Srbe opasna

ZAGREB - Potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks smatra da je ideja da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda opasna, te politički štetna.

On je poručio da su Ustavom rešena sva bitna pitanja pa i ona nacionalnih manjina, jer je ta ustavna odredba potvrđena i poslednjim izmenama.

Slično mišljenje imaju i u opozicionom SDP-u, čiji je predsednik Glavnog odbora Josip Leko ocenio da treba razvijati standard nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manjina, ali da je loša politika prema kojoj bi Srbi trebalo ponovno da budu konstitutivan narod, prenosi HRT.

Srećković je naveo da su, nakon ukidanja statusa konstitutivnog naroda 1990, Srbi u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000.

"U svakom slučaju nije u interesu harmonizacije hrvatskog društva i ta politika je već poražena u Hrvatskoj, a i u svetu neće dobiti podršku", rekao je Leko.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kaže da je iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj devedesetih godina kompromitovano, i upozorava da Srbi imaju novi položaj u novim okolnostima koje su definisane Ustavom i Zakonom.

"Srbi u Hrvatskoj to nisu diskutovali, oni imaju preča posla, a to su njihova građanska, ljudska i manjinska prava, da budu ravnopravni građani u Hrvatskoj, da budu priznati kao novonastala manjina", rekao je Pupovac.

Ministar za dijasporu Srbije Srđana Srećkovića izjavio je da je legitiman zahtev da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda, ali da je dug put do ostvarenja tog cilja.

Povezane vesti: Album bivših članova Azre objavljen i u Srbiji Hrvatska: Srpski povratnici moći će da otkupe stanove Potvrđen napredak u pravnoj zaštiti manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.