Sejdiu ide u Sloveniju samo kao predsednik Kosova

Izvor: Blic, 02.Mar.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu ide u Sloveniju samo kao predsednik Kosova

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu prisustvovaće konferenciji o zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude održana u Sloveniji, samo ako bude pozvan kao predsednik nezavisne države Kosovo, nikako Unmik Kosovo, izjavio je portparol predsednika Džavit Bećiri.

"Predsednik još nije dobio poziv za sastanak koji treba da se održi u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Međutim on će tamo otići jedino ako bude pozvan u svojstvu predsednika nezavisne i suverene države, i nikako drugačije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je Bećiri za agenciju Beta.

Slovenačka državna agencija javila je prošle nedelje da će 20. marta na Brdu kod Kranja biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja regiona, prvi put posle 18 godina.

Bećiri je odbacio mogućnost da predsednik Kosova učestvuje na tom sastanku kao predstavnik Unmik Kosovo.

I zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je za prištinske medije izjavio da će Kosovo na međunarodnim skupovima učestvovati samo kao nezavisna i suverena država a nikako kao deo delegacije predstavljene kao Unmik Kosovo ili Kosovo pod Rezolucijom 1244.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je prošle nedelje da nema ništa protiv učešća Kosova na medjunardonim skupovima ako Kosovo bude prisutno pod nazivom Unmik Kosovo. Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije i Fatmira Sejdiua na sastanku predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana, u martu.

Stefanović: Slovenija upoznata sa stavom Srbije

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova upoznato je sa stavom Srbije da je učešće Kosova u regionalnim inicijativama, poput planirane za kraj ovog meseca na Brdu kod Kranja, prihvatljivo ako predstavnici privremenih institucija iz Prištine nastupaju pod nazivom "UNMIK Kosovo", izjavio je Tanjugu politički direktor MSP Srbije Borko Stefanović.

"Srbija nije protiv učešća Kosova u regionalnim inicijativama, ali to učešće mora da bude pod nazivom 'UNMIK Kosovo', jer na taj način Srbija čuva svoj nacionalni interes, a istovremeno doprinosi stabilnosti regiona i uklanjanju prepreka na svom evropskom putu", rekao je Stefanović.

On je istakao da je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova upoznato sa tim stavom Srbije, pred regionalnu konferenciju "EU-Zapadni Balkan", koja će ovog meseca biti održana u Sloveniji i na koju bi mogli da budu pozvani i predstavnici privremenih kosovskih vlasti.

"Bilo je kontakta sa slovenačkim MSP i oni su upoznati sa našim stavom, koji je zasnovan na odlukama Vlade Srbije. Učešće Kosova mora da bude pod nazivom 'UNMIK Kosovo', a predstavnik privremenih institucija treba da bude praćen predstavnikom UNMIK-a, koji mora prvi da govori", naglasio je Stefanović.

On je dodao da Srbija na taj način pokazuje da Kosovo, kao "njena pokrajina i entitet pod međunarodnom upravom" ima pravo učešća na regionalnim sastancima.

"Naš cilj nije da Kosovo bude izopšteno kao naša pokrajina, ali Kosovo ne može imati simetriju sa suverenim državama, jer to nije. Naš stav je konstruktivan i omogućava da se čuje glas privremenih institucija i on se neće menjati", istakao je Stefanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.