Sejdiu: Paket Martija Ahtisarija se nikada neće otvoriti za raspravu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu: Paket Martija Ahtisarija se nikada neće otvoriti za raspravu

PRIŠTINA - Politički predstavnici Albanaca na Kosovu izrazili su danas oštro protivljenje formiranju Skupštine zajednica opština, koju su označili kao nelegalnu srpsku skupštinu čiji je cilj destabilizacija Kosova.

Zamenik premijera Kosova Ram Manaj izjavio je da odluka o formiranju skupštine nema nikakvu konkretnu snagu pravnu snagu. "To su pokušaji izgradnje virtuelne skupštine koja će nastaviti da manipuliše Srbima", izjavio je Manaj, a prenose elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mediji u Prištini.

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer u petak je rekao da ne očekuje da će formiranje skupštine Srba na Kosovu promeniti realnost na terenu.

I predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je današnju srpsku skupštinu ocenio kao stvaranje paralelnih i nezakonitih institucija koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo.

Sejdiu je takođe, kako prenose mediji u Prištini, tokom sastanka sa ambasadorom Belgije akreditovanim na Kosovu Filipom Bekom izjavio da Kosovo nikada neće pregovarati o statusu i paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. "Nikada se neće otvoriti za raspravu paket Martija Ahtisarija, nikada se neće otvoriti za raspravu pitanje statusa Kosova i nikada nećemo sesti za sto da pregovaramo o pitanjima koja se odnose na političku budućnost Kosova", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim rečima, sa Srbijom se može raspravljati jedino o konkretnim tehničkim pitanjima koja imaju za cilj poboljšanje uslova života građana u, kako je kazao, "naše dve države".

Sejdiu je pozvao "neke u međunarodnoj zajednici" da ne stvaraju iluzije da Kosovo nije ravnopravno. "Za nas je značajno da se ne stvaraju iluzije da Kosovo nije nezavisno. Kosovo je nezavisno i priznato je od mnogih država u svetu, sa četiri strane zemaljske kugle. Taj će se proces nastaviti", rekao je Sejdiu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.