Izvor: B92, 02.Jul.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju: Svi građani da se vrate

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju poručuje da svi građani Kosova, nezavisno od nacionalne pripadnosti, treba da se vrate u svoje kuće i na imanja.

"Svi građani naše zemlje, nezavisno od njihove etničke pripadnosti, mogu da se vrate i žive u svojim kućama i imanjima", rekao je Sejdiju u razgovoru sa izaslanikom generalnog sekretara UN za ljudska prava i raseljene osobe Valterom Kalinom, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Dodaje se da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava i slobode svim manjinskim zajednicama na Kosovu zagarantovane i najvišim pravnim aktom, Ustavom Kosova.

Kosovski predsednik je istakao i da svi koji su činili ratne zločine treba da odgovaraju pred sudovima.

Sejdiju je istakao da od proglašavanja nezavisnosti Kosova nije bilo nijednog incidenta na međuetničkoj osnovi i to je, prema njegovoj oceni, dokaz opšte stabilnosti koja postoji na Kosovu.

Kosovski predsednik je ponovo pozvao Srbe - građane Kosova, kao i sva druga raseljena lica da se vrate i daju svoj neposredni doprinos razvoju Kosova.

On je ocenio da je glavna smetnja za integraciju Srba u politički i institucionalni život na Kosovu zvanični Beograd, koji "ne samo da zadržava u životu paralelne strukture na severu Kosova, već sada poziva Srbe građane Kosova da bojkotuju lokalne izbore na Kosovu".

Kako se navodi u saopštenju, Kalin je visoko ocenio korake koje preduzimaju institucije Kosova zarad povratka raseljenih i zatražio da nastave aktivnosti u tom procesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.