Izvor: B92, 29.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju: Ne plašimo se odluke

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju kaže da Priština nema razloga da se "plaši" bilo kakve odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Srbija će pokušati da na sve načine traži ljude koji će braniti njene zločine, ali mi nemamo nikakvog razloga da se plašimo bilo kakve inicijative Srbije. Pravda je na našoj strani", rekao je Sejdiju po povratku iz Njujorka gde je boravio tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

"Nezavisnost nije bila u rukama Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nije zavisila od njene volje, već je bila u rukama građana Kosova", kaže on.

"Srbija ipak ima pravo da se žali", dodao je kosovski predsednik, komentarišući zahtev Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

On je kazao da je Kosovo proglasilo nezavisnost u koordinaciji sa međunarodnim faktorima.

Dodao je da se Kosova sada mora fokusirati na stabilnost zemlje, ekonomski razvoj kao i u izgradnji dobrih odnosa sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju.

Tokom zasedanja Generalne skupštine UN Sejdiju se sastao sa liderima i predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija.

"Nijedan od lidera sa kojim sam se sastao nije rekao da je protiv Kosova, ali nekim zemljama treba vremena u procesu priznavanja nezavisnosti", istakao je predsednik Kosova.

On je dodao da očekuje da će Makedonija i Crna Gora "u bližoj budućnosti" priznati nezavisnost Kosova ali nije naveo datum do kada to očekuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.