Izvor: B92, 22.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija EU u ponedeljak o formiranju vlade Srbije

Birsel -- Šefovi diplomatija EU u ponedeljak će u Briselu održati važnu raspravu o odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom, u svetlu odluke da se u Srbiji sastavi vlada uz podršku socijalista, na šta u institucijama evropske petnaestorice i vladama zemalja Unije vrlo nepovoljno gledaju.
Komitet ambasadora stalnih predstavnika država EU će prepodne, uoči zasedanja, pripremiti temeljnu informaciju za evropske ministre. Prema evropskim diplomatskim izvorima, ta analiza i predlog zaključaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da sadrže i ocenu Evropske komisije da Srbija i Crna Gora kasne sa usaglašavanjem tržišta i uspostavljanjem institucija SCG, a da se mora sačekati i jasnije videti kakav će biti sastav i politika nove vlade u Srbiji. Dosadašnji stavovi vlada EU svode se na to da ne bi trebalo da dodje do posebnog zaoštravanja odnosa sa Beogradom zbog formiranja vlade uz podršku socijalista, niti nekih sankcija, već da se veoma pažljivo prati šta će ona činiti. Medjutim, zaključi šefova diplomatija bi, eventualno, mogli imati upliva na pomeranje odluke o dodeljivanju nove tranše kredita od 270 miliona evra Srbiji iz projekta pomoći EU pod nazivom CARDS program.

Pomalo neočekivano se u sagledavanje ukupne politike prema Srbiji snažno uključio i element saradnje s Haškim tribunalom zbog tvrdnji haške tužiteljke Karle del Ponte da se optuženi Radovan Karadžić pre dve nedelje nalazio u Beogradu, a da ništa nije učinjeno da on bude uhapšen. Neki zvaničnici u Evropskoj uniji su, kako saznaje agencija Beta, izgleda bili skloni da ozbiljno uzmu ono što je, kao svoj pouzdani dokaz iz "poverljivih izvora", tužiteljka Del Ponte prošlog ponedeljka prenela visokom predstavniku Unije Havijeru Solani. Izjava mandatara nove srpske vlade Vojislava Koštunice da izručenja Haškom tribunalu, i to posebno poslednje četvorice optuženih generala vojske i policije, neće imati prvenstvo njegovog kabineta, naišla je na vidnu pažnju u Briselu. Zasad nije bilo zvaničnih osvrta, ali će u ponedlejak o saradnji Beograda s Tribunalom i vladavini uz podršku "Miloševićevih socijalista", na zasedanju šefova diplomatija evropske petnaestorice biti vodjena temeljna rasprava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.