Jeremić: Revizije vojne neutralnosti Srbije skoro neće biti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2009, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Revizije vojne neutralnosti Srbije skoro neće biti

BEOGRAD - Članstvo u EU je centralni strateški prioritet Srbije, ponovio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, istakavši da Srbija na putu ka EU neće biti uslovljavana članstvom u NATO.

"Prilikom posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena ta dilema je u potpunosti otklonjena....Ovoga trenutka članstvo u NATO nije tema", rekao je Jeremić i izrazio uverenje da "vojna neutralnost Srbije neće biti predmet revizije u dogledno vreme".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Jeremić je naveo da Srbija želi podjednako dobre odnose i sa jednom i sa drugom državom.

"Ali, ovog trenutka činjenica je da sa Ruskom Federacijom nemamo otvorenih pitanja. Rusija nas snažno podržava u svim našim proklamovanim nacionalnim prioritetima, ne samo kada je reč o Kosovu, već i u procesu evrointegracija", rekao je ministar.

Jeremić je dodao da sa SAD, na žalost "to nije slučaj" jer postoji "jedno otvoreno pitanje, budući status Kosova".

"Ali, iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati jednako dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingotnom. Učinićemo sve što je u našoj moći da tako bude", rekao je Jeremić u intervjuu nedeljniku NIN.

Put ka Briselu

"Bilo bi daleko jednostavnije ukoliko bi ubrzano išli ka Briselu, ali pošto je ta brzina pod znakom pitanja ne samo zbog nas, već i iz mnogih drugih razloga, moramo odgovorno i izbalansirano pristupati rešavanju svih problema sa kojima se suočavamo, nijednog trenutka ne odstupajući od evropskih integracija kao konačnog cilja", smatra šef srpske diplomatije.

Upitan da li sve češće okretanje istočnim zemljama govori o umoru od Evrope, ministar je podsetio da spoljna politika ima tri prioriteta - priključenje EU, odbranu Kosova i odnose u regionu, i da je od ta tri onaj koji se tiče Kosova najsloženiji zbog suočavanja sa otporom nekih od najuticajnih zemalja sveta.

"Primorani smo da vodimo globalnu borbu da što manji broj zemalja prizna Kosovo, zbog čega možda nekima na prvi pogled izgleda da nam je odnos sa Azijom, Afrikom ili Latinskom Amerikom važniji od odnosa sa Evropom. To nije tačno. Člansto u EU je centralni, strateški prioritet Srbije", istakao je Jeremić.

Na pitanje o odgovornosti Vlade kada je reč o tempu priključivanja Uniji i da li je ona možda izneverila neka očekivanja u Briselu, Jeremić je rekao:

"Mi smo bili jasni i iskreni kada smo rekli da želimo da se priključimo EU, ali i da diplomatski i pravno branimo svoju teritorijalnu celovitost, koristeći u toj borbi sve resurse. Ova vlada nije napravila nijedan 'faul' prema svojim evropskim partnerima. Moguće je da smo bili nešto uspešniji u odbrani Kosova nego što su mnogi očekivali, ali to svakako nije razlog za hlađenje odnosa".

"Lična politka"

Upitan kako komentariše to što se u diplomatskim krugovima na njega ukazuje kao na nekoga ko remeti te odnose, jer previše insistira na Kosovu, dok je Evropa, navodno, očekivala da će Vlada to pitanje polako stavljati u drugi plan, ministar je rekao da to nije "njegova lična politika" već "jedinstvena državna politika definisana u Narodnoj skupštini".

Govoreći o Kosovu, šef diplomatije je još jednom naglasio da je Vlada Srbja posvećena teškom, ali ostvarivom cilju - obnovi dijaloga o statusu pokrajine.

On je izrazio nadu da će posle iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde postojati argumenti za povratak za pregovarački sto.

"Kada se to dogodi, nadam se da će sve strane iskazati dobru volju i fleksibilnost da bi se došlo do trajnog i za sve prihvatljivog rešenja, a parametre tog rešenja u ovom trenutku ne bi bilo dobro diskutovati u javnosti".

Što se Srbije tiče, dodao je Jeremić, "konačni kompromis bi morao da bude takav da ne naruši ustavni okvir i da bude jasno podržan od građana Srbije".

Region

Kada je reč o trećem spoljnopolitičkom prioritetu Srbije-odnosima u regionu, šef diplomatije se posebno osvrnuo na odnose Srbije i Hrvatske, istakavši činjenicu da između dve države postoji čitav niz teških, otvorenih pitanja.

"Hrvatska deklarativno izražava spremnost da te probleme reši, ali do sada nismo bili u prilici da to učinimo", rekao je on, navodeći da su problemi pitanje imovine Srba u Hrvatskoj, tužba za genocid koju je Hrvatska podnela protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde, plasman srpskog kapitala i proizvoda u Hrvatskoj i drugi.

"Kada bude postojala i praktična spremnost da se sedne i ozbiljno razgovara, nadam se da ćemo tu priliku iskoristiti da poboljšamo situaciju, jer Srbija ima ogroman interese da to učini. Zaista želimo najbolje moguće odnose sa svim susedima, ukljucučujući Hrvatsku", zaključio je Jeremić, dodajući da poslednje izjave i gestovi nekih hrvatskih zvaničnika ne ulivaju nadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Verujem u proces širenja EU

Izvor: S media, 30.Jul.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je uverenje da će proces širenja Evropske unije biti nastavljen i dodao da, iako je centralni prioritet Srbije ulazak u EU, Srbija mora da teži tome da svoje državne probleme rešava nezavisno od moguće dinamike pristupanja Uniji. .."Lično...

Nastavak na S media...

Jeremić: Integracije konačni cilj

Izvor: B92, 30.Jul.2009

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da Srbija mora da teži tome da svoje državne probleme rešava nezavisno od moguće dinamike pristupanja EU... "Lično verujem da će biti nastavljen proces proširenja, ali da niko u ovom trenutku ne može da predvidi kojim tempom. Naš...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.