Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef Unmika posetio Beograd

Beograd -- Novi šef UNMIK boravio je u prvoj poseti Beogradu otkako je 15. avgusta preuzeo dužnost u Prištini.

Soren Jesen Petersen je u ponedeljak pokušao da ubedi zvanični Beograd da pozove Srbe da učestvuju na kosovskim izborima, ali iz Beograda odlazi bez takvog obećanja. Petersen je ipak rekao kako je uveren da će do takvog poziva uskoro doći.

Petersen navodi da će u utorak u Berlinu učestvovati na sastanku Kontakt-grupe, gde će članove tog tela obavestiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o razgovorima sa zvaničnicima Beograda. "Verujem da će kao rezultat naše diskusije Kontakt-grupa utvrditi svoje pozicije i dati odgovor na plan Beograda za decentralizaciju Kosova i da će taj odgovor biti prosleđen vlastima Srbije u petak. Mislim da bi Beograd trebalo da posluša Kontakt-grupu i da sasluša i Rusiju, takođe člana tog tela", rekao je Petersen.

Šef UNMIK je naveo da će, jedino ako Srbi učestvuju u institucijama, Kosovo zaista biti multietničko. "Možda posle izbora počnemo da se odlučnije krećemo ka konačnom statusu i zato svi moraju da budu deo tog dijaloga", rekao je on.

Šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, međutim, smatra da od najava Kontakt-grupe i UNMIK o decentralizaciji nema ništa i da zato nema razloga da Srbi izađu na izbore. "Mislim da je Petersen profesionalac koji je došao da sprovede, operativno, ono što će možda pokušati, a to je nezavisnost Kosova i Metohije. U telefonskom razgovoru s Petersenom predložio sam mu nešto važno, a to je da Kontakt-grupa, na čiji sastanak on ide u Berlin, da izjavu u kojoj će jasno biti izrečena poruka Albancima, odnosno albanskoj nacionalnoj zajednici i albanskim liderima, da neće biti nezavisnosti Kosova i Metohije, da Kosovo i Metohija sigurno ostaju u sastavu Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije", kaže Čović.

Petersen se sastao i s tročlanom delegacijom Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i njima je preneo da će prioritet u njegovom radu biti povratak raseljenih Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.