Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UNMIK-a: Decentralizacija predmet za dijalog

Beograd -- Šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je u petak u Beogradu, u razgovoru sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, da je Plan za primenu standarda za Kosovo otvoren dokument, podložan izmenama, te da bi decentralizacija Kosova trebalo da bude predmet dijaloga s Beogradom, saopštila je Vlada Srbije. Šef UNMIK-a rekao je da Plan za primenu standarda za Kosovo "traži dalju razradu" i da je svestan da su u njemu potrebne izmene, navedeno je u saopštenju.

Holkeri je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio da se na Kosovu 17. i 18. marta dogodilo "organizovano i etnički motivisano nasilje" i iscrpno obavestio Koštunicu o merama KFOR-a i UNMIK-a za kažnjavanje počinilaca, ističući da će na tim slučajevima raditi 38 međunarodnih tužilaca i da će u proceni i saniranju štete na verskim objekltima biti uključeni i UNESKO i Savet Evrope.

Koštunica je kao najpreče istakao pitanje drugačijeg institucionalnog položaja srpskog naroda na Kosovu i najavio da će Vlada Srbije predložiti plan institucionalnog rešenja tog problema Skupštini Srbije, navedeno je u saopštenju. Premijer je naveo da će taj plan sadržati racionalno i demokratsko rešenje položaja srpske zajednice na Kosovu, uz poštovanje evropskih normi i standrada zaštite ljudskih prava.

Holkeri je rekao da je privođenje pravdi organizatora nedavnog nasilja na Kosovu prioritetni zadatak međunarodne zajednice, napominjući da je dosad bilo više od 140 hapšenja povezanih sa tim sukobima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.