Sednice Vlade da budu javne

Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sednice Vlade da budu javne"

Beograd -- Portal Skupštinska mreža predložio Vladi Srbije da sednice otvori za javnost.

U pismu koje je potpisao glavni urednik Skupštinske mreže Ivan Milošević kao povod za predlog o javnom radu Vlade navodi se višemesečni "skandal sa objavljivanjem Ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega".

"Da bi se ostvario značajan doprinos demokratiji u Srbiji, smatram da je neophodno obezbediti potpunu javnost rada Vlade Srbije. To bi se postiglo izmenom Poslovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja bi omogućila da sednice Vlade budu otvorene za javnost", naveo je Milošević.

Tako bi predstavnici medija mogli da prate tok celog zasedanja Vlade, umesto da budu izveštavani samo na konferenciji za novinare posle sednice, što je sada slučaj, kaže on.

U članu 51. Ustava Srbije građanima se garantuje pravo na obaveštenost. "Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju", navodi se u tom članu.

"U Ustavu piše i da svako ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom", podseća Milošvić.

On dodaje da su u mnogim evropskim državama, uključujući one u regionu, sednice Vlade otvorene za javnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.