Sednica povodom 100 dana Vlade

Izvor: B92, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica povodom 100 dana Vlade

Božidar Đelić (Tanjug)

Beograd -- Danas je povodom 100 dana vlade, održana sendica vlade koja je u uvodnom delu bila otvorena za javnost.

Na sednici Vlade koja je jednim delom bila otvorena za javnost, premijer i potpredsednik Vlade govorili su o uspesima Koštuničinog kabineta u prvih sto dana rada. Sednici su, vidno odmorni, prisustvovali svi ministri, s izuzetkom ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji u Beču o Kosovu razgovaraju sa trojkom Kontakt grupe.

Prema rečima premijera, Kosovo je najvažnije državno i nacionalno pitanje i najveći uspeh Vlade. Srbija je, kako kaže Koštunica, zajedničkom politikom sa Ruskom federacijom trajno sprečila donošenje nove Rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti, i oduzimanje velikog dela teritorije Srbiji.

"Nije otklonjena opasnost koja, na žalost, postaje sve više realna da albanski separatisti proglase do kraja godine nezavisnost jednostrano. Činjenica da neke zemlje, SAD, uoči novih pregovora insistiraju na Ahtisarijevom planu, i da je njihov stav da će Kosovo biti nezavisno na jedan ili drugi način predstavlja nedvosmislenu podršku separatistima da se u jednom trenutku odluče za jednostranu nezavisnost, možda koji dan posle isteka ovog predviđenog perioda od 120 dana za pregovore", kazao je Koštunica.

Predsednik vlade je kao uspešan ocenio i rad na evroatlantskim integracijama. On očekuje da će 10. septembra biti okončan tehnički deo pregovora o sporazumu o asocijaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Još jednom je istakao spremnost Srbije da okonča saradnju sa Hagom. Kad je u pitanju standard građana, Koštunica je uspehe, kako je sam rekao, ređao telegrafski, pa je između ostalog kao uspeh istakao rast drštvenog bruto-proizvoda za 8,7 odsto u prvoj polovini godine.

Nešto više o tome je govorio potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Prema njegovim rečima inflacija je sada 5, 9 odsto ali očekuje da će se zadržati u predviđenim okvirima, odnosno do 6, 5 odsto.

"Prosečna plata je u julu mesecu iznosila 27.752 dinara, u evrima nekih 249 evra. U svim drugim zemljama oko nas, da li govorimo o BiH, Makedoniji, o Crnoj Gori, neto-plate, neto lični dohoci i penzije su niže. U prvih sto dana Vlade je ukinut porez na prenos apsolutnih prava na kupovini prvog stana, kao i PDV na kupovinu stanova u novogradnji. Odmah je smanjen PDV na informatičku opremu sa 18 na osam odsto", kazao je Đelić.

Kao najveći kvalitet Vlade, Đelić je istakao njeno jedinstvo:

"U ovoj Vladi postoje nijanse. Ona je koaliciona i kao svaka koalicija ona ima i sopstvene nijanse ali oko nekih pitanja gde se pokušao naći neki razdor u Vladi, uzeću pitanje objavljivanja ugovora o koncesiji, želim da razočaram sve, imamo možda različite stilove, možda različita iskustva ali Vlada je po ovom pitanju, kao i po svemu drugom, jedinstvena", kazao je Đelić.

Slučajno ili ne, dok je Đelić ovo izgovarao, ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić se nasmejao.

Na otvorenoj sednici, međutim, kabinet Vojislava Koštunice delovao je jedinstveno, a o eventualnim neuspesima Vlade nije bilo reči. Koštunica je još jednom najavio da će narednih dana svi ministri držati konferencije na kojima će detaljno obrazložiti svoje rezultate, i dati priliku novinarima da postavljaju pitanja.

Koštunica: Spremamo odgovor na negativno rešenje

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je zadovoljan radom vlade, odnosima i funkcionisanjem koalicije i ocenio da koalicioni sporazum postoji.

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade Srbije, Koštunica je rekao da su osnovi za rad i funkcionisanje vlade postavljeni u njegovom ekspozeu od 15. maja ove godine i da su navedenih pet ključnih prioriteta rada najčvršća osnova i temelj saradnje.

"U jednom ili drugom obliku, pisanom ili nepisanom taj sporazum postoji", rekao je premijer i dodao da se pokazuje da je ekspoze i utvrđivanje pet prioroteta rada bilo dovoljno i da omogućava da vlada radi na odgovarajući i dobro koordinisan način.

Na pitanje novinara zbog čega se do sada nije direktno obraćao novinarima, Koštunica je odgovorio:

"Obraćao sam se vise puta na razne načine, ja mislim da treba da se obraćam medijima kad je neki važan događaj ili tema".

Koštunica nije želeo da odgovara na pitanja o predsedničkim izborima, rekavši da su to pitanja za stranke i da će na njih odgovarati kao predsednik DSS-a. Premijer je odbio i da direktno odgovori na pitanje da li će podržati Borisa Tadića na tim izborima:

"Ne odgovaram na pitanja vezana za predsedničke izbore i već sam rekao da su to stranačka pitanja"

Na pitanje da li to znači da neće podržati Tadića na izborima, Koštunica je rekao: "Ne, to ne znači to već da neću dati odgovor na takva pitanja. Znate šta znaci 'No koment'. E ovo vam je to obrazlaženo".

Koštunica je ocenio da je ugovor o koncesiji na autoput Horgoš-Požega, valjan i da su garancija za to što je prošao "sito i rešeto" države, državnih organa, državnog pravobranioca, obe vlade i javosti.

On je dodao da je Vlada Srbije na današnoj sednici izabrala zastupnika za koncesiju na autoput Horgoš-Požeg, ali nije naveo ime zastupnika.

Koštunica je izjavio da je zadovoljan saradnjom Vlade Srbije sa Haškim tribunalom i da se čine intezivni napori da se ispuni ta međunarodna obaveza.

"Siguran sam da će Srbija svoje obaveze kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, ispuniti u celosti", istakao je on.

Koštunica je rekao da će Vlada Srbije uskoro imenovati ambasadore na nekoliko važnih mesta u svetu, među kojima i u Podgorici.

Koštunica je rekao i da vlada razrađuje razne modele reagovanja u slučaju negativnog rešenja konačnog statusa Kosova i Metohije.

"Ako vam neko nanese štetu, onda mu, prema okolnostima i situaciji, morate uzvratiti određenom štetom. Na taj način čuvate sopstveni integritet i nešto što je dostojanstvo države i svakog građanina", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Koštunica nije želeo da precira koji se modeli reagovanja razmatraju ali je dodao da se mogućnosti kreću u "sferi nečega što su uobičajena reagovanja u takvim prilikama".

"U ovom trenutku nije prilično o tome govoriti jer je počela nova runda pregovora i mi ćemo učiniti sve kao i do sada da se jedan deo međunarodne zajednice i neke uticajne zemlje podsete na to da međunarodno pravo postoji da bi bilo poštovano a ne da bi bilo kršeno", rekao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.