Izvor: B92, 18.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica odbora zbog izjave Mirčića

Beograd -- Na zahtev SVM-a, najkasnije do ponedeljka, po hitnom postupku će se održati sednica Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine.

To je za B92 potvrdio predsednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš. Ovakav zahtev poslanika Saveza vojvođanskih Mađara usledio je nakon izjave funkcionera Srpske radikalne stranke, Milorada Mirčića, da u Vojvodini mogu izbiti sukobi u delovima gde žive pripadnici mađarske manjine kada Budimpešta prizna nezavisnost Kosova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednik SVM-a, Ištvan Pastor kaže za B92 da ga Mirčićeva retorika podseća na devedesete i ističe da je Mađarska suverena država, koja odluke donosi na osnovu svojih strateških interesa, što se ne bi smelo dovoditi u vezu sa bezbednošću građana Srbije.

"Ja mislim da se tu radi o igranju sa vatrom, zarad dnevnopolitičkih potreba i da se ovom izjavom na neki način vrši ohrabrivanje onih koji eventualno danas razmišljaju o izazivanju ekscesnih situacija u Vojvodini, u odnosu na pripadnike mađarske nacionalne zajednice. Bilo kakva odluka Mađarske republike ne bi smela da ima nikakve negativne posledice u odnosu na bilo kog građanina Republike Srbije, uključujući tu i pripadnike mađarske nacionalne zajednice", kazao je Pastor.

Mirčić tvrdi da je podatke o mogućim incidentima dobio od poverljivih, obaveštajnih izvora, a da će, ukoliko nemilih događaja zaista bude, odgovornost snositi vlasti.

Predsednik Skupštine Vojvodine, Bojan Kostreš kaže za B92 da će skupštinski odbor za bezbednost razmatrati ovu temu i da će na taj način Skupština Vojvodine zauzeti svoj stav o izjavama poslanika Mirčića.

"Doneli smo odluku da Odbor za bezbednost u najhitnijem roku zaseda. Dakle, da prvo zatraži informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova da li ima saznanja o tome što je poslanik Mirčić navodio u svojoj izjavi i da se ta sednica održi najkasnije do ponedeljka. Odbor za bezbednost je pozvao da toj sednici prisustvuju i šefovi svih poslaničkih grupa, kao i sve ostale zainteresovane poslanike", kazao je Kostreš.

SVM zahteva da se zbog izjava Milorada Mirčića hitno sastane i Odbor za bezbednost Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.