Sednica o nepoverenju vladi zakazana za 28. novembar

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica o nepoverenju vladi zakazana za 28. novembar

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je za 28. novembar sednicu na kojoj će se razmatrati predlog o izglasavanju nepoverenja aktuelnoj vladi.



Predlog su podneli poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), Nove Srbije (NS) i Srpske radikalne stranke (SRS) zbog, kako su naveli, saradnje Srbije u uspostavljanju misije Euleks na Kosovu.

Poslanici vladajuće većine kažu da nisu zabrinuti za budućnost Vlade Srbije, kada se bude raspravaljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o njenom poverenju, a poslanici opozicije smatraju da je to prilika da se pokaže da izvršna vlast više ne zaslužuje poverenje građana.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju (ZES) Nada Kolundžija izjavila je da rasprava o nepoverenju vladi može da traje onoliko koliko poslanici koji su je inicirali imaju potrebu da govore o onoj temi koju su tražili, a "to nije pitanje nepoverenja već pitanje Kosova i Euleksa". Kolundžija je kazala i da je sigurna u svoje koalicione partnere i da nije zabrinuta za sudbinu vlade.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji ocenio je da će ta inicijativa ojačati vladu. "Otvoreni smo za raspravu, ali siguran sam da ćemo izaći još jači jer nema razloga za bilo kakvu smenu vlade", kazao je Ivanji.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije (SPS-JS) Branko Ružić očekuje, kako je naveo, dinamičnu sednicu, punu populističkih izjava inicijatora te rasprave.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić smatra da će sednica biti prilika da se govori i o drugim problemima, a ne samo o onome što je bio formalno povod - pitanje Euleksa. Aligrudić je kazao da vlada "ne radi ništa i da nije kompetentna za bilo šta" i ocenio da inicijative o nepoverenju vladi nisu besmislene bez obzira da li imaju podršku 126 poslanika ili ne.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović tvrdi da vlada nanosi štetu Srbiji jer sa EU i "navodno UN pregovara kako bi Euleks sprovodio na Kosovu i Metohiji plan Martija Ahtisarija".

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović kazao je,, međutim, da je bitno da postoji elementarna politička stabilnost u zemlji s obzirom na ekonomsku situaciju.

"Vrlo smo jasno rekli da smatramo neminovnim postizanje političkog dogovora koji bi osigurao kvalitetniju budućnost našeg društva i da ne postoji ni jedna argumentacija koja bi nas navela da prihvatimo inicijativu predstavnika sa pogrešnom politickom vizijom", kazao je Jovanović i naglasio da nije zadovoljan radom vlade Mirka Cvetkovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.