Sednica Vlade: Imovine, privremeni organi, nove radne grupe, uredbe i zaključci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Vlade: Imovine, privremeni organi, nove radne grupe, uredbe i zaključci

BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Srbije donesen je veći broj uredbi i imenovanja. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekomoniju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić predložio je da se u Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije doda i odredba kojom će se svi funkcioneri obavezati da objave ličnu imovinu, kao i sve što su dobili od države na korišćenje, što je Vlada prihvatila. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić imenovan za nacionalnog koordinatora za pretpristupnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije, a ministarka finansija Diana Dragutinović za nacionalnog službenika za akreditaciju. Vlada Srbije obrazovala je privremene organe u opštinama Ruma, Knjaževac i Prijepolje. Odlučeno je i da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, u dogovoru sa rezervistima, formira novu radnu grupu koja će ih zastupati. Usvojen je i Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Protokola o unapređenju trilateralne saradnje u borbi protiv kriminala, a posebno prekograničnog kriminala sa vladama Rumunije i Bugarske i upućen je apel svim državnim organima i jedinicama lokalne samouprave da pomognu ugroženim opštinama gde poslednjih dana nema dovoljno vode.

Dinkićev predlog da se u Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije doda i odredba kojom će se svi funkcioneri obavezati da objave ličnu imovinu, kao i sve što su dobili od države na korišćenje iznet na današnjoj sednici Vlade Srbije je prihvaćen, izjavio je Dinkićev savetnik za štampu Nikola Papak.

"Ministarka pravde Snežana Malović je prihvatila predlog i rekla da će biti unet u Predlog zakona", naveo je on.

Dinkić je ranije najavio da će tražiti pooštravanje propisa kojima bi se sprečila korupcija i svi funcioneri obavezali da javnosti saopšte svu svoju imovinu na početku i na kraju mandata, "uz pretnju zatvorskom kaznom ako se proverom utvrdi da nešto nije u redu".

Prema važećem zakonu, funkcioneri su obavezni da podatke o imovini dostave Odboru za sprečavanje sukoba interesa, ali ne i da ih stave javnosti na uvid.

Obaveza se nije odnosila na imovinu koju su dobijali na korišćene po stupanju na funkciju.

Đelić nacionalni kordinator za pretpristupnu pomoć EU

Vlada Srbije imenovala je potpredsednika Vlade Božidara Đelića za nacionalnog koordinatora za pretpristupnu pomoć Evropske unije, a ministarku finansija Dianu Dragutinović za nacionalnog službenika za akreditaciju.

U saopštenju sa današnje sednice Vlade Srbije piše da je njihov zadatak da obezbede partnerske odnose Evropske komisije i Vlade Srbije, i drugih institucija i korisnika.

Dodaje se da je Vlada Srbije danas usvojila i Predlog zakona o opštoj bezbednosti proizvoda kojim se omogućava maksimalna zaštita života i zdravlja potrošača, kao i poštenija tržišna konkurencija privrednih subjekata.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Protokola o unapređenju trilateralne saradnje u borbi protiv kriminala, a posebno prekograničnog kriminala između vlada Rumunije, Bugarske i Srbije.

Privremeni organi u tri opštine u Srbiji

Vlada Srbije obrazovala je danas privremene organe u opštinama Ruma, Knjaževac i Prijepolje, navodi se u saopštenju sa sednice vlade.

Dodaje se da je vlada imenovala predsednike i članove privremenih organa tih opština.

U tri opštine privremene mere uvedene su jer u zakonskom roku nije konstituisana vlast nakon lokalnih izbora 11. maja.

Nova radna grupa da zastupa rezerviste

Vlada Srbije odlučila je danas da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, u dogovoru sa rezervistima, formira novu radnu grupu koja će ih zastupati.

U saopštenju prosleđenom nakon sednice vlade navedeno je da je dogovoreno da se u narednom periodu razgovori nastave sa resornim ministarstvima.

Rezervisti Treće armijske oblasti zahtevaju da im se isplate razlike ratnih dnevnica za učešće u ratu na Kosovu 1999. godine, kao što je to učinjeno i rezervistima iz Kuršumlije.

Oko 3.000 rezervista protestovala je prošle nedelje u Beogradu ispred zgrade vlade tražeći da se zakaže vanredna sednica na kojoj bi se razmatrao njihov zahtev.

Veterani Treće armijske oblasti iz Beograda su otišli nakon što su iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića dobili odgovor da će njihovi zahtevi biti rešeni u okviru resornih ministarstava.

Protokol o borbi protiv kriminala sa Rumunijom i Bugarskom

Vlada Srbije, na današnjoj sednici usvojila je Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Protokola o unapređenju trilateralne saradnje u borbi protiv kriminala, a posebno prekograničnog kriminala sa vladama Rumunije i Bugarske, saopstila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

O unapređenju saradnje u borbi protiv kriminala Srbije sa Rumunijom i Bugarskom bilo je reči sredinom jula u Beču, na ministarskoj konferenciji "Salcburški forum", na kojoj je učestvovao zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić.

Dačić je tada u Beču najavio da je dogovoreno potpisivanje triratelarnog sporazuma Srbije sa Rumunijom i Bugarskom o policijskoj saradnji do kraja godine.

U okviru "Salcburškog foruma" od 16. do 18. jula, održan je sastanak ministara jugoistočne Evrope, prvi od ratifikacije i stupanja na snagu Konvencije o policijskoj saradnji u tom delu Evrope.

Dačić je istakao da su rezultati skupa početak implementacije Sporazuma o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi i ponovio da kriminal ne zna za granice, pa samim tim ni policijsko delovanje ne sme biti ograničeno na teritoriju jedne države. Prema njegovim rečima, neophodno je imati dobru saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala koji ima razne oblike - od trgovine drogom šverca oružja, trgovine ljudima do finansijskog i klasičnog oblika.

Vlada uputila apel da se pomogne ugroženim oblastima

Vlada Srbije uputila je danas apel svim državnim organima i jedinicama lokalne samouprave da pomognu ugroženim opštinama gde poslednjih dana nema dovoljno vode.

U četiri, od pet opština koje se snabdevaju sa regionalnog vodosistema "Rzav", proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog suše, a ugrožen je i biološki minimum vode na toj reci.

Elementarna nepogoda proglašena je u opštinama Arilje, Požega, Lučani, jutros i u Gornjem Milanovcu, a u Čačku se snabdevanje vrši uz pomoć Užica.

Zavod za javno zdravlje u Čačku svakodnevno kontroliše ispravnost vode i prema rečima Vesne Šumanov, načelnika Centra za higijenu i humanu ekologiju, voda je higijenski ispravna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.