Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Skupštine Srbije 22. maja

Predsedavajući Skupštine Srbije Milutin Mrkonjić sazvao je sednicu parlamenta za utorak, 22. maj, na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici i sekretar Skupštine, članovi skupštinskih odbora i delegacija parlamenta.

Jedini kandidat za predsednika skupštine je Oliver Dulić iz Demokratske stranke, kojoj je to mesto pripalo po koalicionom sporazumu DS, DSS-NS i G17 plus. Kandidati za potpredsednike su Božidar Delić (SRS), Miloš Albijanić (G17 plus) i u ime manjinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranaka Esad Džudžević. Liberalno demokratska partija (LDP) ustupila je svoje potpredsedničko mesto manjinskim strankama. SRS kao najveća parlamenatrna grupa ima prvo na dva potpredsednika.

Dulić potvrdio da će predložiti Milana Lučića za sekretara Skupštine. On je rekao da će, pošto bude izabran za predsednika Skupštine, predložiti Lučića i da će se parlament o tome izjasniti na istoj sednici. Za zamenike sekretara Dulić će predložiti Marka Danilovića (DSS) i Miloša Todorovića (DS) koji će, zbog procedure, biti izabrani naknadno.

Međutim, šef poslaničkog kluba DS-a Nada Kolundžija izjavila je da ta stranka ima dva kandidata za sekretara Skupštine Srbije, a koji će biti izabran, zavisi od budućeg predsednika parlamenta.

"Predsednik parlamenta će izabrati svog saradnika", kazala je ona i izazila očekivanje da će sednica proteći bez problema.

Poslanici će u utorak popuniti i skupštinske odbore i odrediti delegacije koje je predstavljati parlament u međunarodnim organizacijama. Prema dogovoru šefova poslaničkih klubova, vladajuća većina koju čine DS, DSS-NS i G17 plus, imaće 16 predsednika odbora, a 14 stranke opozicije. Delegacije i odbori biće sastavljeni u skladu sa snagom političkih partija u parlementu.

Početkom prošle sedmice tadašnja skupštinska većina koju su činili SRS, DSS-NS i SPS je za potpredsednike izabrala Natašu Jovanović (SRS), Radojka Obradovića (DSS) i Milutina Mrkonjića (SPS).

Tada je na predlog DSS-a za sekretara izabran Marko Danilović koji će, prema Obradovićevim rečima biti prvi zamenik sekretara. Drugi zamenik biće Miloš Todorović iz nevladine organizacije CeSID.

LDP uslovio podršku Duliću

Šef političkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka tek odlučiti da li će na sednici Skupštine u utorak podržati kandidata DS-a Olivera Dulića za predsednika parlamenta.

Jovanović je posle konsultacija šefova poslaničkih klubova sa predsedavajućim Skupštine potvrdio dogovor da se u utorak 22. maja održi sednica.

Prema Jovanovićevim rečima, 11 poslanika LDP-a podržaće Dulića ukoliko budu zadovoljni odgovorom na tri pitanja koja su mu uputili. Prvo je da li će kao predsednik Skupštine podržati promene u političkom životu, reforme i izmenu Ustava. Drugi uslov LDP-a je sprovođenje Zakona o lustraciji. A treći zahtev LDP-a je pokretanje diskusije o odnosu politike i poslovnog sveta.

Jovanović je još kazao da je u današnjim konsultacijama postignut dogovor da LDP vodi Odbor za zaštitu životne sredine. On je dodao da će LDP u skupštini inicirati donošenje niza antidiskiminacionih zakona, imene propisa o pravosuđu, obrazovanju, bezbednosti i zdravstvenoj zaštiti, kao i inicijativu za izmenu Ustava.

Dačić: Socijalisti neće podržati Olivera Dulića

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da njegova stranka neće podržati Olivera Dulića za predsednika parlamenta jer SPS nije deo parlamentarne većine.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će SPS podržati kandidata za sekretara parlamenta Milana Lučića, kao i kandidate za potpredsednike. On je dodao i da će se konsultacije predstavnika parlamentarnih stranaka održati u utorak u 9 sati, a sednica početi u 10.00.

Džudžević: Manjine će podržati Dulića

Predstavnik Liste za Sandžak Esad Džudžević kazao je da će manjine podržati kandidata Demokratske stranke za predsednika parlamenta i dodao da je na današnjem sastanku dogovoreno da on bude kandidat za potpredsednika Skupštine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.