Sednica Saveta bezbednosti u petak

Izvor: B92, 17.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta bezbednosti u petak

Njujork, Beograd, Priština -- Savet bezbednosti UN održaće u petak sastanak posvećen izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu, potvrđeno u misiji SAD pri Ujedinjenim nacijama.

"Sednica je zakazana za 20 jun" rekla je Tanjugu predstavnica za štampu misije SAD Kerolajn Vadino. Ona je navela da članice Saveta bezbednosti još razmatraju detalje i format sastanka. Sjedinjene Države ovog meseca predsedavaju Savetom bezbednosti i zadužene su za sazivanje sednica. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na sastanku će, kako je ranije najavio sam Ban Ki Mun, biti razmotren izveštaj u kome prvi čovek svetske organizacije iznosi nameru da prilagodi strukturu i i profil UNMIK-a "na način koji će omogućiti pojačanu operativnu ulogu EU u domenu vladavine prava, a pod kišobranom UN".

Vašington je ranije saopštio da se slaže sa predlogom o rekonfiguraciji UNMIK-a.

Predlog o rekonfiguraciji je u najnovijem izveštaju izneo generalni sekretar UN Ki Mun Ban.

Predstavnica za štampu američke misije pri svetskog organizaciji Kerolajn Vadino izjavila je nacionalnoj agenciji u ponedeljak uveče da se stav njene zemlje, koja tokom juna predsedava Savetu bezbednosti UN, o pitanju Kosova i Metohije nije promenio.

"Mi još uvek razmatramo izveštaj generalnog sekretara Ki Mun Bana od 12. juna, ali se slažemo sa njegovom procenom da UN treba da se prilagodi razvoju situacije i da UNMIK posle stupanja na snagu Ustava Kosova više neće moći efikasno da izvršava većinu svojih zadataka," rekla je ona.

Kerolajn Vadino je dodala kako SAD takođe smatraju da je potrebna rekonfiguracija prisustva UN u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti svetske organizacije, "kako bi bila sačuvala stabilnost i očuvano nasleđe UN na Kosovu".

SAD su, sa Ruskom Federacijom, Narodnom Republikom Kinom, Velikom Britanijom i Francuskom, stalna članica Saveta bezbednosti UN, a stalne članice raspolažu pravom veta.

Sejdiu: Kosovo će sarađivati sa UN

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu naveo je u odgovoru na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Munu da institucije Kosova cene njegovu incijativu za rekonfiguraciju UNMIK-a i da će na svim poljima sarađivati sa UN.

"Zahvaljajujem na pismu u kojem iznosite plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. Kao što ste naveli u pismu, priznavanje nezavisnosti Kosova od strane jednog broja zemalja članica UN i stupanje na snagu našeg ustava su suštinski promenili situaciju. Cenimo vašu inicijativu i usko ćemo sarađivati sa vama u daljim aktivnostima", naveo je Sejdiu u pismu.

U pismu napisanom nakon konsultacija i uz saglasnosrt predsednika parlamenta i premijera Kosova, Sejdiu je istakao da Priština prima k znanju da će UN izvršavati ograničene funkcije, kako je navedeno i u izveštaju generalnog sekretara UN Savetu bezbednosti od 13. juna.

"Takođe, shvatamo da će UN nastaviti za određeno vremen da obavlja funkcije u ostvarivanju zakonitosti, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, do trenutka kada će Evropska unija moći da ostvaruje svoju operativnu ulogu", naveo je Sejdiu.

Predsednik Kosova navodi i da su institucije Kosova otvorene prema predlogu Ban Ki Muna da se razgovara o mogućim praktičnim aranžmanima i da se sagledaju pretnje po stabilnost.

"Cenimo vaše opredeljenje da se konsultujete sa nama, pošto takvi aranžmani nisu mogući bez učešća i prihvatanja Vlade Kosova", naveo je Sejdiu.

Bajrami: Nedostatak plana za Kosovo

Odluka Ki Mun Bana da očuva sadašnje stanje u delovima Kosova sa srpskom većinom, rezultat je nedostatka hrabrosti i jedinstva unutar Evropske unije, kao i nedostatak plana za Kosovo, izjavio je u emisiji Kažiprst B92 Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore.

On smatra da se ovom odlukom pravi kompromis da sve strane na Kosovu shvate situaciju onako kako je njima povoljnije.

Reagujući na izjavu Pitera Fejta, specijalnog izaslanika Evropske unije za Kosovo, da uveravanja Ki Mun Bana o očuvanju statusa kvo u većinski srpskim delovima Kosova na "ograničen period" ostavljaju prostora Beogradu da vlada severom Kosova i ostvari "funkcionalnu podelu", Agron Bajrami je rekao da ovakav kompromis neće moći dugo da traje.

Bajrami je izjavio da smatra da će ova odluka dovesti do "dodatnih opterećenja", koja bi mogla da se pretvore u tenzije, koje upravo međunarodna zajednice želi da izbegne.

"Mislim da to može stvoriti neke probleme u funkcionisanju svih institucija na Kosovu. To će verovatno stvoriti probleme i kod Srba, jer ono što jeste realnost na severu Kosova je sasvim drugačije od onoga što je u ostalim delovima", kaže on.

"Mislim da ta 'funkcionalna podeljenost', kako se sada zove, neće moći da zaživi u drugim predelima. Onda će se postaviti pitanje kod Srba koji nisu na severu šta da oni rade u tom kontekstu", rekao je on.

Podsticaji da se na Kosovu organizuju paralelne institucije, nisu nedostatak ponude za Srbe da se integrišu u društvo, već je to deo političke borbe koja se vodi iz Beograda, smatra Bajrami.

Ideja o Skupštini, koju nameravaju da oforme izabrani predstavnici Srba na Kosovu 28. juna na Vidovdan, u Prištini se smatra provokacijom.

"Mislim da se od 17. februara sve što se dešavalo, naročito na severu, smatra kao provokacija. Kao poziv na novi duel, na konflikt. Mislim da je dobro što kosovska strana, institucije, ali i narod, nisu pristali da budu deo konflikta", kaže on.

"Taj konflikt je, u stvari, konflikt između srpske zajednice na severu i međunarodne zajednice, koja mora sad da se bavi tim problemom", kazao je Bajrami.

Odluka Ki Mun Bana nije tajni plan da se Kosovo podeli, smatra Bajrami i dodaje da se nada da će sledećih nekoliko meseci pokazati da je ipak Evropska unija spremna da preuzme odgovornosti na Kosovu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB o izveštaju Ban Ki Muna u petak

Izvor: RTV Pink, 17.Jun.2008

. . . Savet bezbednosti UN održaće u petak sastanak posvećen izveštaju generalnog . sekretara Ban Ki Muna o Kosovu, potvrđeno je Tanjugu u misiji SAD pri Ujedinjenim nacijama.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.