Sedam decenija KUD-a Stanko Paunović u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija KUD-a Stanko Paunović u Pančevu

Kulturno umetničko društvo "Stanko Paunović" NIS Rafinerije nafte Pančevo velikim koncertom obeležilo je 70 godina postojanja i rada ovenčanog mnogobrojnim priznanjima među kojima je i Zlatna plaketa za najbolji folklorni ansambl u Srbiji.

KUD "Stanko Paunović" osnovan je 1948 godine kao društvo železničara Pančeva. Tri desenije kasnije generalni sponzor postaje im Rafinerija nafte Pančevo čiji je naziv dodat imenu društva.

Trenutno broji 550 članova okupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u 12 igračkih ansambala ,Narodni i Tamburaški orkestar , pevačku grupu.Ima školu sviranja na tamburi i fruli kao i radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji.

Igrački ansambli često su nagrađivani na raznim festivalima .

"Кada su u pitanju festivali u našoj zemlji izdvojio bih 2010 godine republički festival odraslih,kada je naš ansambl proglašen za najbolji u Srbiji i osvojio zlatnu plaketu.Dečije grupe su nam takođe veoma uspešne oni su sedam puta bili prvaci države.što se tiče međunarodnih festivala izdvojio bih srebrnu plaketu koju smo dobili na svetskom prvenstvu u Dižonu", izjavio je za RTV Dejan Trifunović, umetnički rukovodilac KUD Stanko Paunović NIS RNP.

KUD Paunović organizuje два festivala. Etno glas koji se održava 18 godina i festival dečijih ansambala "Pančevo grad igre "koji je ove godine obeležio deceniju postojanja.

"Igram folklor već 22 godine to je dobar način da održim formu a isto tako značajno mi je i zbog tradicije. Najviše volim igre iz Šumadije ,vremenom su mi te igre postale najdraže najnežnije su za zglobove jer ja sam sada već stariji igrač", kaže Vladimir Etinski  član ansambla.

Halu sportova u Pančevu ispunila je do poslednjeg mesta publika koja je došla da uživa u bogatom programu na koncertu organizovanom u čast značajnog jubileja – 7 decenija postojanja KUD-a Stanko Paunović NIS Rafinerije nafte Pančevo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.